Kroz koje promene prolaze trudnice?

26/05/2023 14:40

Kroz koje promene prolaze trudnice?

Drugo stanje prepuno je “drugih stanja”. Naime, žene koje su trudne, suočavaju s dosta promena. Igra hormona, emotivne i psihičke promene, fizičke promene…sve su to posledice trudnoće, nešto što je sasvim normalno u tom periodu, zbog čega se trudnoća i naziva drugim stanjem. 

Sa kojim se to promenama susreću žene u drugom stanju?

Koža i kosa

U trudnoći dolazi do povećanja pigmentacije kože. Promene su primetne već u prvom tromesečju trudnoće. Moguća je pojava novih mladeža, kao i promene postojećih. Kada je kosa u pitanju, iako je kod većine trudnica, kosa gusta, kod pojedinih dolazi do pucanja vlasi, gubitka sjaja i volumena.

Dlake na pojedinim delovima tela mogu postati jače i gušće. Intimni delovi tela mogu blago promeniti boju.

Osetljivost i otečenost

Trudnice se susreću i s povećanjem, odnosno oticanjem stopala u trudnoći. Može doći i do slabljenja vida, zbog učestalih glavobolja i vrtoglavica.

Pogledajte i: Kako protiv naglih promena raspoloženja u trudnoći?

Mleko

U početku trudnoće, odnosno, u prvom tromesečju dolazi do promene na grudima. Curenje mleka iz dojki može da se javi i nekoliko nedelja pre termina.

Čudni mirisi

Izražena osetljivost na miris, sasvim je normalna pojava. Trudnice su osetljive posebno osetljive na miris hrane, već u prvom tromesečju trudnoće.

26/05/2023 14:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments