Ovi mentalni poremećaji su nasledni?

20/06/2023 13:44

Ovi mentalni poremećaji su nasledni?

Kada dođe do perioda trudnoće u kojem sledi genetičko testiranje, trudnice često osete preteranu anksioznost i strah. I to je razumljivo.

Naime, nije sve za brigu ali od izuzetne je važnosti otkriti moguće rizike na vreme.

Genetske predispozicije

Budući roditelji često postavljaju pitanja poput: “Šta ako sam nosilac gena određene bolesti?” ili “Postoje li, u porodici partnera, slična oboljenja?”

Koja mentalna oboljenja su prenosiva i mogu li testovi to da otkriju?

Sprovedena istraživanja pokazala su da geni igraju veliku ulogu u određivanju mentalnog stanja, odsnosno u mnogim oboljenjima. U ovu grupu spadaju anksioznost, depresija, bipolarni poremećaj, zatim šizofrenija, opsesivno-kompulisivan poremećaj i hiperkinetički poremećaj.

Bitan faktor je i okruženje u kojem živimo. Naime, kombinacija naslednih osobina i faktor okruženja mogu dovesti do toga da se potencijalna mentalna oboljenja ispolje. Ukoliko roditelj na dete prenese gen koji će ga činiti skolnim depresiji, ne znači da će dete jednog bolovati od depresije. Međutim, ukoliko faktori okruženja budu uticali u vidu stesa i određenih trauma, depresija se može ispoljiti.

Stručnjaci su do sada otkrili sledeće podatke o nasleđivanju mentalnih poremećaja.

Depresija

Dokazano je da veliku ulogu u određivanju i razvoju depresije igraju genetički faktori. Naime, sprovedeno istraživanje na blizancima pokazalo je porodičnu naslednost od oko 50 odsto, dok je istraživanje sprovedeno na porodicama otkrilo na dvostruko, pa i četvorostruko povećanje verovatnoće depresivnih poremećaja između krvnih rođaka prvog kolena.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj ili OCD

Studije sprovedene na jednom američkom univerzitetu pokazale su da OCD ima jaku porodičnu vezu. Odnosno, ako je srodnik koji je prvo koleno, oboleo od opsesivno-kompulsivnog poremećaja, postoji velika šansa da je nasledite i vi. Naime, šanse su čak pet puta veće nego kod prosečne individue.

Anksioznost

Tim stručnjaka sa Univerziteta Madison u Viskonsinu sproveo je istraživanje, koje je pokazalo veću verovatnoću anksioznosti kod dece, ukoliko roditelji pate od istog poremećaja.

Bipolarni poremećaj i šizofrenija

Iz Centra za genetičku edukaciju u Australiji navode da je u pitanju poremećaj koji dokazano ima genetičke faktore. Ukoliko postoji istorija ove bolesti u porodici, postoji mogućnost da je i dete razvije.

Iako postoji verovatnoća odnosno genetska predispozicija za određeni poremećaj, ne znači da će se to zasigurno i desiti. Kako bi se simptomi bolesti ispoljili, mora doći do kombinacije određenih faktora, uključujući i faktor okoline.

20/06/2023 13:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments