Piju li deca dovoljno vode?

24/06/2023 14:12

Piju li deca dovoljno vode?

Voda je ključ zdravlja. Naime, iako smo svesni njenog uticaja po zdravlje, postoje osobe koje ovaj napitak unose samo onda kada moraju.

Ovo je čest slučaj i sa decom.

Koliko vode vaše dete unese u organizam?

Sprovedena istraživanja pokazala su da polovina dece iz razvijenih zemalja ne pije dovoljno vode. Istraživanja i analize su zasnovane na uzorcima urina dece i adolescenata.

Takođe, otkriveno je i da svako četvrto dete uopšte ne unosi vodu tokom dana. U ovom slučaju, vrlo lako može doći do dehidratacije.

Dete će ispoljiti sledeće simptome

Ukoliko dete ne unosi potrebnu količinu vode, ispoljiće se sledeći simptomi. Blaga dehidratacija neće ugroziti zdravlje, ali ukoliko postane hronična može doći do kognitivnih problema, kao što su glavobolja i mučnina. Kod male dece, blaga dehidratacija ispoljiće se kroz nervozu, retko mokrenje, suva usta i izostanak suza.

Stručnjaci navode da je važno u dečije životne navike uvrstiti i naviku redovnog ispijanja vode.

Potrebna količina vode

Lekari preporučuju da deca vodu unose u vidu tečnosti, a samo manji deo putem hrane. Za mališane od 1 do 3 godine savetuju se četiri šolje dnevno, dok deca uzrasta od 4 do 8 godina treba da popiju pet šolja vode dnevno.

Od 9 godine količina potrebnog unosa vode, kod dečaka i devojčica se menja. Naime, dečaci uzrasta od 9 do 13 godina treba da piju osam šolja vode, dok se devojčicama preporučuje sedam šolja.

Stručnjaci navode da kod dece nije u potpunosti razvijen mehanizam za žeđ. Kako su posebno osetljivi i ranjivi kada su žedni, roditelji moraju voditi računa i redovno ih podsećati da piju vodu.

Ne savetuje se zamena vode u vidu sokova i gaziranih napitaka. U ishranu se mogu uvesti sveže ceđeni sokovi od raznog voća i povrća bez zaslađivača.

24/06/2023 14:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments