Kako učenje stranog jezika utiče na mozak deteta?

25/12/2021 10:00

Kako učenje stranog jezika utiče na mozak deteta?

Istraživanja su pokazala da osobe koje govore dva strana jezika imaju prednosti u odnosu na one koji govore samo jedan jezik.

Utvrđeno je da je rano detinjstvo pravo vreme za učenje stranih jezika.

Učenje stranog jezika u detinjstvu

Razlika između mozga bilingvalnog deteta i onog koji govori samo jedan jezik može da se primeti već sa 11 meseci.

Odnosno, aktivnosti koje se odvijaju u mozgu deteta koje govori dva jezika su dosta izraženije u predelu koji se odnosi na izvršenje funkcija, a koji upravlja zadacima kao što su rešavanje problema i podeljena pažnja.

Autorka i vođa studije Naja Ferjan Ramirez navela je da su rezultati pokazali da jezici generalno utiču na bolji kognitivni razvoj kod osoba. Naučnici su tokom istraživanja, a na osnovu metode magnetoencefalografije, koja uključuje neinvazivno merenje i mapiranje moždane aktivnosti, izmerili moždane aktivnosti kod beba.

Pogledajte još: Kako pomoći bebi da progovori?

Ispitivanje je obuhvatilo 16 beba uzrasta od 11 meseci. Polovina beba je odgajano u porodicama gde se govori samo jedan jezik, engleski, dok je druga polovina odgajana u porodicama gde se govore dva jezika, engleski i španski.

Tokom istraživanja, bebama su puštani tipični zvukovi za oba jezika tokom 18 minuta nakon čega su naučnici uvideli očiglednu razliku u merenjima moždanih aktivnosti kod beba koje rastu u dvojezičnom okruženju. Naučnici su kod bilingvalnih beba uočili jaču moždanu aktivnost i reakciju na govor.

Dokazano je da su bebe sposobne da istovremeno uče više od jednog jezika. Ramirezova objašnjava da je najbolje doba za učenje više od jednog jezika upravo najranije detinjstvo.

Izvor: nationalgeographic.rs

25/12/2021 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments