Kako pomoći bebi da progovori?

14/01/2019 15:20

Kako pomoći bebi da progovori?

Prema doktorima, najčešće, beba svoju prvu reč izgovori oko prvog rođendana, a u periodu od četiri do šest meseci počinje da guguče i da koristi svoj bebeći jezik.

Pogledajte još: Kako učenje stranog jezika utiče na mozak deteta?

Važno je napomenuti da je razvoj deteta individualan, a da razloga za brigu ima tek kada dete ne progovori niti jednu reč sa tri godine.

Kako pomoći bebi da propriča?

1. Najjednostavniji način jeste da vi pričate i to stalno sa svojom bebom. Svaki put kada nešto uradite, kao što je menjanje pelena, dojenje, hranjenje ili oblačenje, pričajte bebi šta radite. Isto tako, oslovljavajte je sa imenom, kako bi što pre naučila da se tako zove.

2. Pevajte bebi. Pesmice podstiču rad mozga i mogu pomoći vašoj bebi da progovori. Ne morate znati bezbroj pesmica, dovoljne su dve do tri koje ćete svakog dana ponavljati.

3. Igrajte se “žmurke”. Sakrijte oči i vičite “Gde je beba?” a zatim sklonite šake sa ruku. Ovakve igrice podstiču razvoj govora kod bebe.

4. Čitajte bebi kratke priče ili bajke kada god možete i kada god beba odluči da bude mirna dok to radite.

5. Uključite bebu u razgovor sa odraslima. Nemojte ignorisati bebino postojanje kada su vam tu gosti. Beba upija i uči čak i kada ne shvata šta se tačno oko nje dešava.

6. Kada beba nešto uzme, kažite šta je uzela. Ponavljajte reči, poput “ma-ma”, “ta-ta”, “ba-ba”…

Kao što smo već napomenuli, razvoj deteta je individualna stvar, a vi, kao roditelj, imate tu moć da pomognete svom detetu u razvoju najbolje što možete.

14/01/2019 15:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments