Kada početi sa učenjem deteta da čita?

14/02/2018 12:28

Kada početi sa učenjem deteta da čita?

Razvoj svakog deteta je individualan, a kada će neko razviti interesovanje i sposobnost da savlada čitanje zavisi od samog deteta. U nastavku saznajte kada i kako okvirno da počnete da zanimate dete za čitanje.

Deca uglavnom ne počnu sa čitanjem do uzrasta od pet do šest godina i to sa valjanim razlogom. Neki istraživači veruju da do tog doba, kod većine dece se nije oformila određena neuronska veza koja im dozvoljava da dekodira štampana slova i da ih mentalno spoji u reči. Dok samo mali procenat dece nauči da čita ranije, većina ne nauči da čita bez direktnih instrukcija.

Naučite dete da čita

Ključ učenja deteta da čita krije se upravo u direktnoj uključenosti roditelja. Ovo uključuje predstavljanje knjiga detetu na način na koji će ono biti uzbuđeno oko priča koje knjiga sadrži. Zapravo, zadatak roditelja u ovom slučaju, prema stručnjacima, jeste da pokažu detetu da su knjige važne i zabavne u isto vreme.

Najbolji način da ovo postignete jeste da čitate detetu priče i to što ranije. Sa šest meseci, beba se zanima fotografijama, slikama i teksturom knjiga, a u periodu od godinu dana do dve, knjige sa rimom ili one koje ponavljaju priču će pre uzeti detetovu pažnju. U periodu od dve do tri godine, dete počinje da se zanima za tekst i priču. Tada, ne zaboravite da, dok čitate detetu priču, držite knjigu tako da dete vidi slike i slova.

Stoga, u periodu od pet do šest godina je idealno vreme da dete počne da uči da čita i piše, kada shvati da slova formiraju reči i rečenice.

 

 

 

14/02/2018 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments