Kreativnost je urođena, ali je treba jačati

22/03/2021 19:45

Kreativnost je urođena, ali je treba jačati

Podsticanje kreativnosti kod dece važno je koliko i pravilna ishrana. Kreativnot ne znače samo išarani zidovi, udaranje u šerpice imitirajući muzičke instrumente ili izmišljanje priča.

Kreativnost, koju sva deca poseduju, je put “da se izađe iz okvira”. Istu bi trebalo podsticati od najranijeg doba i ne sputavati je, jer će ona sutra detetu pomoći da savlada razne druge veštine.

Još je davno Albert Ajnštaj primetio da je mašta važnija od znanja, a kasnije su tu teoriju podvrdili mnogi psiholozi. Intelektualni i socijalno – emotivni razvoj dece uslovljen je razvojem mašte i kreativnošću. Iz tog razloga decu ne treba ograničavati u tom obliku odrastanja.

Pored, roditeljima i okolini, razumljive manifestacije, deca neretko kreativnost ispoljavaju i na manje prijatan način. Ne raduju se roditelji išaranim jastucima, flomasterima obojenoj haljini ili naslaganom pokućtvu u vidu utvrđenja. Kako bi se deci olakšao razvoj, a roditeljima smanjio stres oko istog psiholozi predlažu kreativne setove i pomagala kao što su bojanke, plastelin, kockice.

Pisati, šarati, praviti

Bojanke uvode decu u svet boja, ali i pružaju mogućnost da dete spaja različite oblike. Pokaže umeće u dizajnu kroz tačkice, crtice, upotrebe debelih i tankih linija, a u cilju dekoracije nacrtanog predmeta. I ne mora trava da bude zelena ni sunce žuto, zebra može da ima roza pruge, a majmunče može biti plavo… Uz razvijanje mašte uz bojanke dete se uči i strpljenju i razvija motoričke sposobnosti.

Plastelin ili glina je vrlo važno sredstvo za razvoj fine motorike. Pri igranju sa ta dva materijala kod dece se razvija i osećaj za detalje. A kako su to osetljivi materijali i dete mora biti pažljivo pri vajanju.

Jednako crtanju, vajanju ili čitanju i vreme provedeno u prirodi je jednako važno za dečiju kreativnost. Priroda nikada nije ista, te vodi ka stalnim istraživanjima, ali i usavršavanju veštine rešavanja problema. Decu treba pustiti da prave kule u pesku, skrovišta od prića i granja, da ukrašavaju cvećem i biljem…

Slaganje kockica kod dece podstiču samopouzdanje, upornost, istrajnost i samostalnost. Uz kockice, puzle odnosno slagalice su odlične za razvijanje osećaja za detalje, ali i samu koncentraciju. Kako dete odrasta poželjno mu je povećavati broj kockica ili delova slagalice.

pročitajte još i kako se mališani razvijaju: Pet faza rasta

Da te pitam…

Jedno od stalnih aktivnosti dece, a u pogledu razvijanja mašte i kreativnosti, je konstantno postavljanje pitanja. Psiholozi savetuju da roditelji puste decu da ih “propituju”. Deca traže odgovore za ono što ne znaju ili im nije jasno, a ignorisanjem istih može dovesti do toga da dete više neće pitati ni o najosnovnijim stvarima.

Dečju maštu je najlakše podstaći ako uzajamno postavljate jedno drugome pitanja. Pa na pitanje “šta bi bilo…?” nakon vašeg odgovora vi postavite detetu slično pitanje. Na ovaj način razvija se kritičko razmišljanje.

Psiho-fizički razvoj dece, pogotovo oko sedme godine života, smatra se najznačajnijim. U tom periodu treba raditi na razvijanju svih motornih i intelektualnih veština. I ne zaboravite da se nova znanja najlakše i najbrže usvajaju kroz igru!

 

 

22/03/2021 19:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments