Ima li vaše dete izmišljenog prijatelja?

05/09/2022 12:04

Ima li vaše dete izmišljenog prijatelja?

Pojava izmišljenog prijatelja nije neobična i prihvatljiva je sve do trenutka polaska u školu. 

Ukoliko dete nastavi da “komunicira” sa izmišljenim prijateljem, situacija postaje ozbiljna i zabrinjavajuća.

Imaginarni prijatelj

U predškolskom uzrastu, imaginarni prijatelj može biti zamena za neku igračku ili za nedostatak potrebne pažnje. To je period kada deca nisu sposobna, još uvek, da se druže na pravi način, niti da ostvare kontakt s vršnjacima. Deca su usredsređena na sebe, pa tako vode monologe i ne umeju da dele stvari. Za njih je imaginarni drug nešto sasvim normalno.

Međutim, ukoliko dete ne uspe da prevaziđe ovog prijatelja, kada krene u školu, potrebno je obratiti se psihologu. Stručnjaci objašnjavaju da izmišljeni prijatelj, nakon sedme godine može biti pokazatelj traume ili straha. Naime, dete možda ne može da se uklopi u grupu vršnjaka, možda je stidljivo ili se oseća odbačeno. Reč je o pozivu u pomoć i roditelji moraju obratiti pažnju.

Psiholozi ističu da mališani svojim izmišljenim prijateljima često pripisuju osobine ili probleme koji njih same muče.

Od velike je važnosti da se to uoči, kako bi se detetu pomoglo. Dete mora pronaći prave drugare među vršnjacima, jer se samo na taj način socijalizuje. Imaginarni prijatelji i igračke predstavljaju samo smetnju kod ovog procesa.

Stručnjaci savetuju roditeljima da dobro slušaju svoje dete, jer se nakon određenog perioda, izmišljeni prijatelj ne sme tolerisati.

05/09/2022 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments