Šta znači termin “helikopter roditelj”?

29/11/2018 17:12

Šta znači termin “helikopter roditelj”?

Termin “helikopter roditelji” stiže iz američke psihologije, a odnosi se na roditelje koji su sveprisutni.

Naime, roditelj koji sa detetom radi svaki domaći zadatak, rešava sve njegove probleme umesto njega i kontroliše apsolutno sve je, prema navodima stručnjaka, “helikopter roditelj”.

Preterana pažnja roditelja

“Helikopter roditelji” su sveprisutni, oni obleću oko svoje dece, ometaju im igru, brane ih od svih poželjnih i nepoželjnih frustracija i ne ostavljaju ih na miru. Sprovedena istraživanja su pokazala da je iz godine u godinu, sve više roditelja koji “guše” svoju decu.

Prema američkoj psihologiji, ovakvi roditelji se previše angažuju i u pitanju je model vaspitanja koji je poguban i za decu i za roditelje. Roditelji su konstantno zabrinuti za svoje dete.

Istraživanja pokazuju, a stručnjaci potvrđuju, da je reč o pogubnom modelu vaspitanja, najviše po decu, jer pokazuje da roditelji nemaju poverenja u njih. Stručnjaci ističu da postoji razlika između brige i preterane brige.

Roditelj treba da bude uključen u život svog mališana, ali isto tako treba i da ga pripremi za greške, frustracije i ostale stvari i situacije koje život donosi. Ono mora biti svesno da u životu neće uvek dobijati sve na gotovo.

Omogućite detetu normalno odrastanje, razvoj i osamostaljivanje.

29/11/2018 17:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments