Kako pomoći detetu da navikne samostalno da se igra?

14/06/2018 15:17

Kako pomoći detetu da navikne samostalno da se igra?

Dete koje ima više od 18 meseci i koje samostalno hoda trebalo bi polako i da stekne sposobnost samostalne igre, odnosno, da se zanima bez pomoći roditelja. Ukoliko ste vi i dalje glavni animator, a dete ne želi da se odvoji od vas ni na trenutak, vreme je da menjate taktiku.

Stručnjaci preporučuju sledeće metode.

Kako do samostalne igre?

Naime, detetu treba posvetiti vreme, ali i svakom roditelju je potrebno vreme za odmor kao i za obavljanje ostalih svakodnevnih obaveza.

Pre nego što se uhvatite u koštac sa obavezama, započnite igru sa detetom i provedite u toj igri nekoliko minuta. Zatim, kada procenite da je dete steklo dovoljno samopouzdanja i da se udubilo u igru, toliko da više i nije svesno vašeg prisustva, lagano se izvucite. Dete će nastaviti da se igra i bez vas. Potrudite se da ne budete previše zabavni.

Stručnjaci navode da deca do treće godine kopiraju roditelje i radnje koje oni obavljaju.

Pohvala

Svaki put kada se dete igra samo, iskoristite priliku da ga pohvalite. Pohvalom i pozitivnom kritikom podstičete dete da nastavi igru. Nemojte ih prekidate u igri, priuštite sebi priliku za odmor.

Period prilagođavanja

Dete ne može odmah da se navikne na samostalnu igru, pa ga nemojte grditi. Potrebno im je vreme, kao i vaše postepeno udaljavanje iz igre. Svaki put kada se udljite od igre, uzimajte duže pauze. Vremenom će se dete navikuti.

Omiljena igračka

Uvek u rezervi čuvajte posebnu igračku, onu koje dete najviše voli i sa kojom se može igrati bez vašeg učešća.

14/06/2018 15:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments