Neprijatne situacije u koje nas deca dovode

11/04/2018 10:03

Neprijatne situacije u koje nas deca dovode

Koliko puta ste se našli u situaciji, gde je vaše dete reklo ili uradilo nešto neprijatno u javnosti? Deca su poznata kao surovo iskrena. Oni ništa ne zadržavaju, ne filtriraju, slobodno i hrabro iznose svoje mišljenje, a za posledice ne znaju. Za njih važi pravilo “što na umu to na drumu”.

Kako se izboriti sa neprijatnom situacijom u kojoj ste se našli?

Naučite ih da budu zahvalna

Vašem detetu je rođendan. Otvaranje poklona predstavlja pravu radost ali i veliko razočaranje za dete ukoliko dobije nešto što ne želi ili već ima. Razočaranje i bes neće kriti, te će vrlo lako staviti do znanja koliko je nezadovoljno i to baš pred osobom koja je poklon i donela. To je pravo vreme da naučite svoje dete da bude zahvalno. Iako vam je užasno neprijatno, trudite se da ostanete smireni, ipak ono to ne radi namerno.

Umesto da mu držite dosadne lekcije, zabavite se. Igrajte se darovanja. Uzmite nekoliko igračaka i par sitnica iz kuće, zatim sve to upakujte. Darujte jedni druge, a nakon otvaranja poklona, predočite sve lepe strane i osobine stvarčice koju ste dobili, pred vašim detetom. Na taj način ono će učiti od vas i polako shvatiti šta darivanje zaista znači.

Pokažite osećajnost

Neizbežno je da će vaše dete uraditi nešto neprijatno na ulici, kao što je komentarisanje na glas svakog prolaznika kog sretnete od školice do kuće. Uperen prst i uzvik: “Mama, pogledaj onog čiku!” ili “Mama, ona teta je čupava!”. Ukoliko pronalazite sebe u ovom scenariju, sačekajte da ostanete nasamo sa vašim detetom, pa mu lepo objasnite zašto takvo ponašanje nije u redu, bez ljutnje i nervoze.

Najbolje je da se vi izvinite gospodinu ili gospođi, ne terajte dete da to uradi, jer ono ne razume da je nešto pogrešno uradilo. Sačekajte do kuće, pa mu objasnite zašto takve stvari nisu u redu i smislite neki znak, kao stiskanje šake, za svaki put kada želi nešto da vam naglasi.

Slušajte sebe

Prihvatite da ne možete kontrolisati sve što izađe iz usta vašeg deteta. Ali možete kontrolisati ono što izlazi iz vaših. Vodite računa o tome šta govorite u prisustvu deteta. Na primer, ukoliko vam izleti neprimeren komentar o novim komšijama, pronađite dobro objašnjenje inače možete dovesti sebe u neprijatnu situaciju kada sretnete komšinicu sledeći put. Deca nas oponašaju i upijaju apsolutno sve, zato dobro razmislite i vodite računa šta ćete reći kada se nalazite u njihovom društvu.

11/04/2018 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments