Stvari koje pospešuju dečju inteligenciju

30/06/2021 19:58

 Stvari koje pospešuju dečju inteligenciju

Magazin “Time” preneo je rezultate novih istraživanja, a u vezi sa aktivnostima koje bi deca trebalo da upražnjavaju, kako bi se pravilno razvijala, sazrevala, ali pre svega kako bi se pomoglo razvitku inteligencije.

Jedno od osnovnih aktivnosti koje je važno za razvoj inteligencije je muzičko obrazovanje. Kod dece, koja su pohađala muzičku školu ili išla na kurs, IQ je blago povišen. A istraživanja kažu i da se to odnosi i na odrasle.

Vežbanje, treniranje, igra su jednako važni u dečjem odrastanju i zato roditelji ne bi trebalo da sputavaju decu da određeno vreme provedu trčeći, trenirajući ili u igri generalno. Istražvanja pokazuju da posle fizičke aktivnosti za 20 odsto bolje pamtimo, dok nam je mozak za 30 odsto bolje snabdeven krvlju i to posebno kada se kontinuirano vežba.

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje kažu i da ne treba da čitamo, već da sa decom čitamo. Deca ne bi trebalo samo da gledaju slike ili reči, već bi roditelji trebalo da ih animiraju podstaknu da i oni čitaju. To se lako može uraditi, ukoliko se određene reči naglašavaju, a dugoročno to će kod dece razviti strast ka knjigama.

možda vas zanima i: Od čega zavisi inteligencija?

Deca mora da budu naspavana i da imaju redovan san, jer on povećava sposobnost da se lakše uči i pamti. Samodisciplina je ispred IQ-a, kažu istraživači, kada se radi o budućim uspesima u životu. Kako kažu, moć volje je ključna “navika” za uspeh. Savesnost je bitna karakteristika i ima prednost u odnosu na nasleđenu pamet. Pojedine studije navode da savesni ljudi postižu bolje rezultate u školi, na fakultetu, žive duže, ali i manje oboljevaju od srčanih udara ili Alcajhmerove bolesti.

Takođe, učenje je aktivan proces, te mozak treba trenirati proverom znanja. Ovo konkretnije znači da treba proveravati stečena znanja, nego ista samo slušati ili čitati. Odnosno “ponavljanje je majka znanja”, koje je u mnogome važnije od samog učenja. Srećna deca su uspešna deca i biće ostvareniji ljudi. Imaju više šansi da postignu bolje rezultate kako u poslu, tako i u ljubavi. Ali, kako bi dete bilo srećno, najpre roditelji moraju biti srećni.

Vršnjačko druženje je važno, jer deca utiču najviše jedna na drugu. Ovde je jedino važno pratiti kako vršnjaci utiču i jedino reagovati ukoliko se posumnja na neku vrstu nasilja/maltretiranja, u svakom drugom slučaju treba dozvoliti deci da se druže. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da se popravio prosek lošeg studenta onog trenutka kada mu je cimer postao student sa boljim prosekom. Vera u dete je izuzetno važna, zato svoju decu učite i podstičite, a najvažnije od svega je da im posvećujete pažnju.

30/06/2021 19:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments