Ocene ne definišu dete!

18/09/2022 15:00

Ocene ne definišu dete!

Pomisliti da je dete dete sporije ili glupo, zato što ima loše ocene, prosto je pogrešno.

Veliki broj ljudi lako zaboravlja na činjenicu da dete ne treba definisati na osnovu ocena koje dobija u školi.

Deca vrede mnogo više

Svako dete je posebno i različito. To znači, da ima različite veštine, sposobnosti i želje. Procenjivanje deteta na osnovu školskog uspeha, može u velikoj meri uticati na samopouzdanje deteta. Ono se može osetiti manje pametno ali i diskriminisano od strane učitelja i drugara.

Roditelj ne treba da pritiska dete da po svaku cenu dobije peticu, jer to detetu može naneti štetu i bol. Obratite pažnju na vrline i sposobnosti deteta i negujte ih. Potrebno je pružiti im podršku u trenucima kada naiđu na poteškoće.

Ocene su samo indikator

Dete koje dobija loše ocene, nije glupo! Neka deca brže savladaju gradivo jednog predmeta, dok imaju poteškoća s drugim predmetom, koji pak, ide od ruke nekoj drugoj deci i tako u krug.

To je sasvim normalno, a uspeh, odnosno neuspeh zavisi od brojnih faktora. Dete može imati loše ocene i zbog načina predavanja, koje mu nije prilagođeno.

Neka deca sporije sazrevaju, pa nisu spremna da shvate baš sve koncepte. Baš zbog svih ovih razloga, vrlo je važno da roditelji upoznaju svoje dete i posmatraju ga odvojeno od ocena.

Ukoliko dete sporije uči, podržite ga i pomozite mu, bez pritiska. Bitno je da verujete u svoje dete i da proslavljate male uspehe. Naoružajte se strpljenjem i istrajnošću, jer ako izaberete da reagujete na negativan način samo ćete naškoditi detetu i dodatno pogoršati ocene.

18/09/2022 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments