Mladi i muzika: Šta gubimo, a šta dobijamo smenom generacija?

20/03/2020 10:54

Mladi i muzika: Šta gubimo, a šta dobijamo smenom generacija?

Kada se razgovara o mladima i promenama koje oni donose, svakako veliku pažnju privlači muzika koju slušaju. 

Prema poslednjim istraživanjima i pisanjima medija, velika većina mladih i dalje su pobornici turbo-folk zvuka, zvuka regionalnih i domaćih repera, a neretko i autotjun izvođača. Bez obzira na to, velika većina još uvek uči šta su kič i šund i kako da ga prepoznaju slušajući različite muzičke žanrove.

Promene u muzici i generacijske promene su neminovne – one sa sobom nose i dobro i loše, i ono što je prihvatljivo i ono što nije. Čini se da su novi pravci i izvođači lako pronalazili put do publike, bez obzira na to što je poslednjih godina primetan pad kvaliteta na muzičkoj sceni – muzika više nije u prvom planu. 

Pažnja se pridaje scenskim efektima i izgledu izvođača, a manje tekstu pesama i samoj kompoziciji, što top lista izvođača i njihovih albuma kod nas i u region dokazuje. 

Neko bi, međutim, rekao da je u popularnoj muzici uvek bilo tako, ali setimo se Madone i Majkla Džeksona – dva sinonima za pop muziku, koji su svakim svojim albumom nosili snažnu poruku i težnju ka važnim i nepremostivim promenama u državi i društvu.

Najmanje se, dalje, sluša umetnička muzika, dok su zastupljeni svi ostali muzički žanrovi.

Šta utiče na formiranje muzičkog ukusa?

Trebalo bi da početak daje temelje daljem razvijanju afiniteta mladih ka određenom žanru, jer su nam možda prve ozbiljnije pesme puštali upravo roditelji. Kako je ovo pravilo sa izuzetkom, postoje i drugi faktori koji su se pokazali jačim. Jedan od njih je izgled izvođača, a često prihvatanje onoga šta sluša društvo. 

Osobina ovakvih pesama je kratkotrajna popularnost i prolaznost, ali u nju ne bi trebalo da se uzdamo sa sigurnošću, jer neretko formira pravce razvoja ličnosti za budućnost, jer je česta pojava da se mladi ugledaju na pevače i ljude sa estrade.

Sve češće se zanemaruje tekst muzike, što na kraju, u velikoj meri utiče na to da mlada osoba formira reper po kom meri sve ono što traži i dobija na putu svog odrastanja.

20/03/2020 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments