Kako sprečiti dete da psuje?

22/03/2020 14:08

Kako sprečiti dete da psuje?

Već ste pomislili da ste se rešili tog problema i da je samo faza koju još u najranijem uzrastu moraju da prevaziđu, a oni su se jednog dana vratili iz škole i nastavili. Sada vam je jasno gde su mogli da čuju, ali kako ih sprečiti dalje u tome?

Dete u najranijem dobu eksperimentiše, jer i psovke su reči. Tada im je, međutim, lakše odvući pažnju i preusmeriti ih na reči koje će potisnuti psovku koju su negde usput čuli. U krajnjem slučaju, ignorisanje takvih reči sigurno pomaže u tom uzrastu.

Kod deteta u starijem životnom dobu, kao što je osnovna škola, teže je na taj način odvući pažnju, ali je lakše objasniti da je takav način komunikacije ružan i nepristojan.

Deca pred polazak u školu ispituju roditeljsko strpljenje i granice dozvoljenog ponašanja, sa ciljem da izgledaju starije, a tinejdžeri znaju tačno zna šta neka psovka znači i koriste je sa ciljem da povrede ili isprovociraju sagovornika.

Šta je dobro da uradite?

Za početak, nastavite da budete dobar primer svom detetu. Naravno da će i dalje da vam se omakne psovka, ali bi trebalo da budete svesni da se to desilo i da se izvinite u prisustvu deteta.

Objasnite detetu da su ružne reči neprihvatljive, ali budite spremni na to da će dete možda biti zbunjeno oko toga koje reči su prihvatljive, a koje ne, pa će vas stalno ispitivati. Samo budite strpljivi.

Ukoliko ništa ne pomaže, utvrdite kaznu za psovanje i ne odustajte od sprovođenja. 

Imajte na umu da ukoliko je dečje psovanje podržano od odraslih smehom i time što se smatra simpatičnim, ni starija faza uzrasta neće biti dovoljna da ga sprečite u daljoj nameri korišćenja usvojenog rečnika. Zato budite oprezni i dosledni. 

22/03/2020 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments