Šta je “sharenthing”?

27/09/2018 14:02

Šta je “sharenthing”?

U pitanju je noviji fenomen na koji stručnjaci upozoravaju.

Naime, fenomen obuhvata roditeljsko zatrpavanje društvenih mreža fotografijama svoje dece.

Opasan fenomen

“Sharenting” je reč koja potiče iz engleskog jezika i u pitanju je složenica, sharing – deljenje + parenting – roditeljstvo.

Stručnjaci veruju da će ovaj fenomen kroz deceniju, biti uzrok dve trećine krađa identiteta i prevara mladih.

Roditelji jesu jako ponosni na svoju decu i žele ih pokazati celom svetu, ali moraju voditi računa o mogućim kasnijim posledicama.

Naime, roditelji često zaboravljaju na drugu stranu, a to je zaštita dece i privatnosti. Osim velikog broja porodičnih fotografija, roditelji često objavljuju i važne datume i dele informacije o prijateljima, familiji, adresu stanovanja…

Ove objave možda izgledaju nevino, ali stručnjaci upozoravaju da sve te, u trenutku “nevažne” informacije, zauvek ostaju na internetu. Korisnici na društvenim mrežama otvaraju put ka svojoj privatnosti, neopreznim objavama.

Nije reč samo o prevarama i krađi identiteta. Objavljeni podaci i fotografije mogu pratiti decu godinama i ostavljati određeni dojam na druge aspekte života.

Socijalni i psihološki problemi koje deca kasnije mogu imati takođe su zabrinjavajući. Zabeležene su i situacije u kojima deca traže pomoć od suda kada roditelji na njihov zahtev ne žele ukloniti njihove fotografije koje su godinama delili na internetu.

27/09/2018 14:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments