U Zrenjaninu počela sa radom onlajn prijava za roditeljski dodatak!

31/01/2018 14:15

U Zrenjaninu počela sa radom onlajn prijava za roditeljski dodatak!

Druga faza projekta „Bebo, dobro došla na svet“, koji predstavlja deo strategije razvoja elektronske uprave i projekta „Stop birokratiji“, čiji je cilj smanjenje birokratskih procedura, počela je sa radom u Zrenjaninu.

Roditelji novorođenih beba u Zrenjaninu od danas će moći da se za roditeljski dodatak prijave onlajn, i to u porodilištu.

Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija.

Roditeljski dodatak „na klik“ pored Zrenjanina, već je dostupan u Leskovcu. U narednoj fazi biće omogućen i u Loznici, Smederevu i Beogradu, a do kraja godine i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Šta je program “eBeba”?

Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 80 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.

Sama prijava za roditeljski dodatak u okviru „eBebe“ veoma je jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta vremena.

Nakon što se majka, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Zrenjaninu u porodilištu izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta.

Zahtev za roditeljski dodatak podnosi se istovremeno. Takođe, ime deteta moguće je uneti i na jezicima manjina.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ počeo je sa radom u aprilu 2016. godine, sa ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za oko 15 minuta, potpuno besplatno i elektronski završe administrativne poslove, za koje je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere i plaćanje različitih taksi.

Putem usluge do sada je prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu“ i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja.

31/01/2018 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments