U Srbiji sve manje ljudi

23/06/2021 14:10

U Srbiji sve manje ljudi

Do kraja godine je moguće da će Srbija imati 80.000 stanovnika manje. To pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o broju umrlih i rođenih u prvih pet meseci 2021. godine. Demograf Goran Penev smatra da podaci upućuju u maju ove godine zaustavljen trend smrtnosti kakav je bio u martu i aprilu.

Penev je agenciji Beta kazao da je u Srbiji u maju umrlo 10.525 osoba, što je manje za preko 2.000 u odnosu mart i april ove godine.

– Međutim, i taj manji broj umrih u maju je za oko četvrtinu veći od broja umrlih u istom mesecu prošle i pretprošle godine, odnosno veći i od bilo kog mesečnog broja umrlih u 2019. godini – ukazao je demokraf, a preneo je N1.

Prema njegovim rečima, broj živorođenih u maju (4.762) je nešto veći nego u aprilu, ali je za 13 odsto manji nego istog meseca 2019.

– Takva kretanja osnovnih vitalnih događaja su prošlog meseca rezulitirala više nego dvostruko većim brojem umrlih nego živorođenih (221 umrlih na 100 živorodjenih), to jest negativnim mesečnim prirodnim priraštajem od blizu 5.800 lica. Stanje je još nepovoljnije ukoliko se ono posmatra od početka 2021. godine. Tada je za samo pet meseci broj umrlih bio za 33.000 veći od broja živorođenih – rekao je Penev.

Kako je rekao, ako bi se zadržao ovogodišnji prosečan dnevni negativan prirodni priraštaj, razlika izmedju broja umrlih i broja živorođenih bi mogla da dostigne 80.000 do kraja godine.

U međuvremenu, u Skupštini Srbije, ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović predstavio je predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Kako je najavljeno poslanici bi trebalo isti da usvoje, jer je to deo ukupne društvene brige o deci. Takođe predviđa podsticaj za rađanje dece i pruža podršku materijalno ugroženim porodicama. Takođe, resorni ministar je objasnio i da planira podrška roditeljima prvog deteta.

– Zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odstustva radi posebne nege deteta, može da koristi naknadu zarade za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete i to može da traje do pete godine života – izjavio je Dmitrović dodajući da će od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, koje ostvaruju prihode veće od tri prosečne zarade u Srbiji, moći da ostvare naknadu zarade u visini do pet prosečnih plata, a ne do tri kako je sada.

– Omogućeno je ostvarivanje prava na roditeljski dodatak i za peto dete, ukoliko je neko od prethodne dece umrlo po rođenju i za njega nije ostvareno to pravo – izjavio je Dmitrović, a preneo N1. 

23/06/2021 14:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments