Ruska vakcina je dobila ime!

21/08/2020 10:51

Ruska vakcina je dobila ime!

Vakcina je otvorila kompetetivne puteve novih otkrića u ovom polju, sprečavanja pandemije i širenja kovida, pa je poput jednog pandama tome i dobila ime.

Prva je na svetu vakcina u borbi protiv Covida-19  i zato je baš ovako nazvana?

Ministarstvo zdravlja Rusije 11.avgusta je registrovalo rusku vakcinu na bazi adenovirusa, koja je prva registrovana vakcina protiv novog virusa korona SARS-COV-2 na tržištu.

Prva na svetu registrovana vakciina protiv virusa korona nazvana je „SPUTNJIK V“ po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog zemljinog satelita 1957. godine, navodi se na zvaničnom sajtu vakcine.

Sputnik I je intenzivirao svemirska istraživanja u celom svetu. Nova ruska vakcina protiv kovida stvorila je takozvani „trenutak Sputnjika“ za svetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv „Sputnjik V“– navodi se u obaveštenju o nazivu vakcine.

Takođe se dodaje da je Ministarstvo zdravlja Rusije 11. avgusta registrovalo vakcinu na bazi adenovirusa koja je postala prva na svetu i tržištu registrovana vakcina u borbi protiv virusa korone.

Ovaj veb sajt napravljen je za širenje detaljnih i ažurnih informacija o vakcini “Sputnjik V” i za borbu protiv kampanje dezinformacija o vakcini koja je pokrenuta u mnogim međunarodnim medijima – dodaje se u saopštenju.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

 

21/08/2020 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments