Vakcinom protiv korone

22/07/2020 13:58

Vakcinom protiv korone

Prema rečima Olivera Keplera, virologa, člana upravnog odbora Instituta Maks von Petenkofer na univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu, postojanje „super vakcine“ se dovodi u pitanje. Dok se u svetu i kod nas već uveliko priča o načinu primene, obaveznosti i efektima vakcine protiv covida-19, Kepler navodi da ove vakcine možda nikad neće ni biti.

Ovaj virus vrlo brzo mutira. Najave distribucije vakcine za 11 do 17 meseci po ovom virologu su besmislene, to može iz raznih razloga, potrajati i godinama pa i decenijama.

„Super vakcina“ u najavi mit ili ne?

Da se podsetimo – vakcina je veštačka imunizacija tela koja se dobija ubrizgavanjem mrtvog ili živog virusa ili njegovih frakcija u određenim uslovima i količinama kako bi ljudsko telo povoljno reagovalo i kako bi ista imala efekta. U ovom slučaju kao i slučaju virusa gripa da bi ta vakcina bila efektivna morali bi se revakcinisati svake godine i opet je pitanje kako je napraviti bezbednom i delotvornom za sve starosne grupe.

Za vakcinu je važno: prvo da bude delotvorna na što veći uzorak populacije i sve starosne grupe, drugo da bude bezbedna, što manje i slabije nuspojave, treće da bude povoljna za proizvodnju i distribuciju kako bi imali veću dostupnost.

Da li ovako brzo uz mutaciju ovog respiratornog virusa možemo očekivati „super vakcinu“ koja ispunjava sve ove zahteve?

Kepler misli da su planirani uspesi u pokušaju vakcinacije preuveličani i pretenciozni. Veruje da će se pomak svakako desiti ali da čekajući vakcinu treba da se orijentišemo na razvoj Antivirotika koji će ublažiti simptome, suzbiti virus ili sprečiti razvoj komplikacija i oštećenja.

Do tad predviđa da ćemo decenijama periodično, uslovljeno pandemiji i lokalizaciji, biti osuđeni na distancu i mere profilakse i prevencije.

22/07/2020 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments