Koje porodilje su u većem riziku da obole od postporođajne depresije?

10/03/2023 11:44

Koje porodilje su u većem riziku da obole od postporođajne depresije?

Prema istraživanju, datum kada ste rodili dete može da poveća rizik da dobijete postporođajnu depresiju.

Istraživanja su pokazala da čak 80% majki se nakon porođaja oseća bezvoljno i neraspoloženo, a ovo stanje, ukoliko se na njega ne obrati pažnja, može da preraste u ozbiljnu depresiju, koja i te kako može da utiče na kvalitet života, kako majke, tako i novorođenčeta.

Kada su u pitanju sami porođaji, mame se slažu- nijedno iskustvo nije isto. Od momenta kada pukne vodenjak, do prvog plača bebe, svaki porođaj može da ima milion različitih i nepredvidljivih ishoda. Ipak, naučnici veruju da neki porođaji imaju nešto zajedničko. Naime, prema istraživanju, doba godine kada se beba rodila može da utiče na rizik od postporođajne depresije (PPD).

Postporođajna depresija i rizici

Da bi utvrdili faktore koji mogu da utiču na postporođajnu depresiju, istraživači su ispitivali zdravstvene kartone preko 20.000 majki koje su se porodile od juna 2015. do avgusta 2017. godine. Naučnici su želeli da otkriju faktore koji utiču na povećanje rizika od ove depresije, kao i da nađu načine da se poboljša fizičko i zdravstveno zdravlje porodilja.

Oko 4% ispitanica patile su od PPD. Pokazano je da su one žene koje su se porodile na zimu ili u proleće imale su manje šanse da dobiju PPD, za razliku od onih majki koje su se porodile na leto ili jsen. Drugi faktori rizika bili su i rasa, težina i korišćenje epidurala.

Zašto se PPD češće javlja kod trudnica koje se porode na leto ili na jesen? Neki faktori mogu da utiču na taj rizik. Majke imaju tendenciju da ostanu unutra, iako je napolju lepo vreme i da vode računa o bebi. Tada, mogu da se osećaju izolovano, dok kada je zima, svakako manje vremena provodimo napolju.

Dok ne možemo da kontrolišemo kada ćemo se poroditi, možemo da primetimo simptome postporođajne depresije na vreme, te da se javimo stručnjaku kako bismo dobili savet i adekvatan tretman lečenja.

10/03/2023 11:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments