7 stvari o dojenju koje sigurno niste znali

09/02/2018 13:49

7 stvari o dojenju koje sigurno niste znali

Bilo da lično dojite ili ne (iz raznih razloga), u pitanju je najprirodnija stvar na svetu, ali danas može biti i škakljiva tema. U nastavku saznajte neke činjenice koje niste znali o dojenju.

Pogledajte još: Da li je samo dojenje dovoljno za bebu?

Pored toga što postoji Nedelja dojenja (od prvog do 7. avgusta), u nastavku saznajte još neke zanimljivosti.

Pogledajte još: Razvoj bebe po nedeljama

Šta niste znali o dojenju

  1. Preporučuje se duže nego što mislite. Starosna granica do kada dojiti dete varira, ali Svetska zdravstvena organizacija savetuje da je dojenje obavezno u prvih šest meseci bebinog života, a kasnije, beba može da sisa do druge godine života. Neki stručnjaci pak savetuju da se to čini i duže, do pete godine.
  2. Mleko može da promeni boju. Od svetlo plave, do savršene bele, majčino mleko može da bude različitih boja, a jednim delom, nijansa zavisi i od namirnice koje žena konzumira.
  3. I ukus može da se promeni. Kao i boja, i ukus zavisi od namirnica koje majka jede. Koliko je mleko različitog ukusa, najbolje će pokazati sama beba, te ukoliko puno plače nakon dojenja, znajte da ste pojeli nešto što bebi ne prija.
  4. Mleko može da sadrži alkohol. Ukoliko idete na neki događaj gde ćete konzumirati alkohol, imajte na umu da alkohol, pored krvi, ostaje i u mleku.
  5. Same dojke mogu proizvoditi različitu količinu mleka. Dešava se da veća dojka, zbog same količine tkiva, proizvodi više mleka.
  6. Dojenje može da izazove grčeve. Hormon oksitocin, koji se ispušta tokom dojenja, pomaže materici da se vrati u normalno stanje i veličinu. U prvim danima dojenja, možete osetiti kontrakcije i grčeve u predelu stomaka.
  7. Žena koja doji proizvede skoro litru mleka dnevno. Neke žene imaju veći, a neke manji kapacitet, ali u proseku, majka proizvede oko 800 ml mleka svaki dan.
09/02/2018 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments