Kada je nastala kontracepcija?

14/04/2020 10:21

Kada je nastala kontracepcija?

Bilo je potrebno vreme da bi nastala kontracepcija kakvu danas poznajemo. Pored potrebe za njom, različitog vremenskog okvira u kom se govorilo o zaštiti, kulturnog podneblja, nivoa stručnosti medicinskog osoblja – bilo je važno da ono postane adaptirano, prilagodljivo i funkcionalno

Kada se to desilo?

Vreme seksualne revolucije, koja je bila rezultat emancipacije, tehnološkog napretka i jačanja ekonomije, o čijem periodu smo pisali, bilo je okidač i za osavremenjavanje kontracepcije, koja je bila neophodna za planiranje trudnoće i za zaštitu od polno prenosivih bolesti.

Ona nije predstavljala sramotu, već izraz obziljnosti i odgovornosti, u kome je iskazana briga i za sebe i za partnera/ku.

Od 1850. godine, pa na ovamo, želja za seksualnim činom, ali i za zaštitom, proizvodila je „izume“ za koje mi danas ne možemo da zamislimo da su uopšte postojali, a kamoli upotrebljavani. 

Od različitih krema sa sumnjivim sastojcima, preko izmeta životinja, utrljavanje sirupa raznih biljaka, korišćenje povrća, kao što je šargarepa, zatim peršun, celer (neke od njih su u prirodi otrovne), produženo dugogodišnje dojenje dece i slično. 

Problem je što je ovakav način eksperimentisanja najčešće pripao ženi, koja je nakon nekih supstanci neretko dobijala sepsu i umirala. 

U Kini i u islamskim zemljama postoje dokazi koji upućuju na to da se savetovalo prekidanje snošaja kao metod kontracepcije. 

Bilo je tu raznih metoda, naprava i smesa, saveta i verovanja, ali najneophodnije je bilo da dođemo u period moderne kontracepcije

Kada je nastala kontraceptivna pilula?

Do otkrića pilule došlo se u fazama.

Istraživači su u prvim decenijama 20. veka znali da dva glavna hormona, progesteron i estrogen, upravljaju ženskim mesečnim ciklusom i pretpostavljali su da bi promenom njihovih nivoa u organizmu mogla da se poremeti i plodnost.

Zvanično, u SAD-u ova pilula bila je odobrena 1957. godine, ali na početku je služila samo za regulisanje menstruacije. Danas je u stalnoj upotrebi. Važno je da se koristi nakon savetovanja sa svojim lekarom, jer postoje različite pilule, a ne odgovara svaka istoj osobi.

Pored pilula, dostupni su kondomi, kao i spirala, koja se upotrebljava u konsultaciji sa lekarom, takođe. Nju, najčešće, izaberu žene koje više ne žele da rađaju, a one su najčešće dugi niz godina u braku i sa stalnim partnerom.

14/04/2020 10:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments