Da li ste čuli za ulje od pamuka?

06/09/2020 16:31

Da li ste čuli za ulje od pamuka?

Pamuk poznajemo kao materijal, i to veoma prijatan i zdrav za našu kožu. Ulje od semena pamuka je pak za nas novost, poslednjih godina se koristi u kozmetičkoj industriji, a širom sveta i u kuvanju, farmaceutskoj industriji… No ono u nekim delovima sveta nije nikakav ni luksuz niti inovacija.

Biljka pamuk pripada porodici Malvaceae, poreklo vuče iz Južne Amerike. Najpoznatiji nama je proizvod od cveta pamuka – pamučna tkanina. Ulje semena pamuka je za nas dosta nepoznata materija, u svetu već dugo korišćena u hemijskoj, farmaceutskoj industriji kao i prehranbenoj industriji. Ulje od pamuka je poznato i kao Gossypium Barbadense i Gossypium Hirsutum L.

Pravljenje ulja od semenke pamuka je ustvari veoma korisna stvar – kako se one smatraju otpadnim u obradi pamuka. Obično se dobija hladnim ceđenjem, a postoji rafinisano i nerafinisano. Rafinisano se koristi u kozmetici i prehrani a nerafinisano ima svoje praktične upotrebe recimo za osvetljenje i slično.

Sirovo ulje pamučnog semena je jako jakog mirisa zbog vrlo visokog sadržaja ne-glicidnih sastojaka, što mu daje karakterističnu tamnocrvenu nijansu. Nakon što se pročisti, proizvod postaje lagan, gubi svoj ukus i boju. To je rafinisano ulje koje se može i jesti. Prilikom izbora je dakle bitno da obratite pažnju na aromu, boju i miris. Treba da bude neutralnog mirisa i ne jako gusto, bez sedimenta ( on ukazuje na dugo skladištenje).

Ovo ulje se smatra odličnim antioksidansom, sprečava starenje, utiče na elastičnost krvnih sudova i srčanu funkciju. Masne kiseline koje se nalaze u sastavu ulja imaju protivupalno i antihistaminsko svojstvo, pozitivno utiču na imunološki aparat.

Vitamin E koji se u visokim procentima može naći u ovom ulju, deluje kao vrlo moćan antioksidans- štiti organe od ranog starenja, jača imunitet, daje enegiju i snaži živce.Masne kiseline mogu pomoći u brzom zarastanju rana, rešavanju upala, borbi protiv šećera, deramtitisa, alergija i savršeno leče opekotine.

Fitosteroli koje pamuk sadrži i kojima je ulje veoma bogato, smanjuju holesterol, otapajući plakove koje on stvara u krvnim sudovima, sprečava mogućnost infarkta miokarda i arteroskleroze. Takođe imaju moć smanjenja apsorpcije holesterola u crevima, što smanjuje njegovo taloženje na zidovima krvnih žila.

Nazasićene masne kiseline sadržane u proizvodu pripadaju grupi vitamina rastvorljivih u mastima, koji se nazivaju kolektivnim pojmom – vitamin F. Oni imaju izražen antihistaminski i protivupalni učinak, vraćaju imunitet i pokazuju svojstva isceljenja rana.Zajedno sa vitaminom D, oni pomažu bolju apsorpciju fosfora i kalcijuma, što je nužno za normalnu obnovu koštanog tkiva. Indikacije za vitamin F su dijabetes, autoimune i alergijske upalne bolesti, dermatoza i ekcem.

Ulje je savršeno pogodno za kožu dece i odraslih, obnavljajući kompletan ćelijski metabolizam, leči bilo kakve ujede, abrazije i rezove, savršeno hrani i uklanja sitni osip.

Treba paziti na nekontrolisanu upotrebu ovog ulja u čistom obliku, jer njegov višak u organizmu nije najzdraviji. Važno je pomenuti da osobe koji imaju alergiju na puter od kikirikija, pamučni buter  proizvod može biti savršena zamena za njega.

06/09/2020 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments