Na kojoj strani nosite bebu?

05/06/2018 14:44

Na kojoj strani nosite bebu?

Kada držite i ljuljate bebu, na kojoj strani to činite, levoj ili desnoj strani?

Sprovedena istraživanja pokazala su da roditelji najčešće nose decu sa leve strane.

Zašto je tako?

Rezultati istraživanja pokazala su da roditelji najčešće svoje bebe drže na levoj strani, a stručnjaci objašnjavaju da je u pitanju podsticanje emocionalne komunikacije.

Naime, majke su te koje uglavnom drže bebe sa leve strane i na taj način podstiču emocionalnu komunikaciju. Jedno od objašnjenja je i što mali broj ljudi levoruk. Odnosno, ukoliko je roditelj desnoruk, ostaviće desnu stranu slobodnu.

Stručnjaci napominju da nova istraživanja pokazuju kako se komunikacija između majke i deteta odvija pomoću glasa, a da je levo uvo odgvorno za primanje određenih osetljivih vokalnih signala. Ovu pojavu stručnjaci objašnjavaju, nerazumevanje bebe da shvati i razume značenje reči.

Takođe navode, da zarad bolje komunikacije roditelji drže bebe s leve strane koja je povezana sa desnom hemisferom mozga, odgovornom za ekspresiju lica.

Instinkt majke je, da odmah nakon porođaja naslanjaju bebe na levu stranu. Na ovaj način bebe mogu da čuju otkucaje srca majke, poznat zvuk.

Sprovedena istraživanja pokazala su i da veliki broj majki koje pate od depresije ili majki koje su prošle kroz određenu trumu u životu, nose bebu sa desne strane, kako ne bi komunicirale sa njima.

05/06/2018 14:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments