U kom periodu života počinjemo da pamtimo?

04/07/2018 13:56

U kom periodu života počinjemo da pamtimo?

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji tvrde da najranija sećanja nosimo od druge godine. Ovi rezultati pobijaju dosadašnje verovanje da sećanja o detinjstvu počinju sa tri i po godine života.

Naime, studija je pokazala da je određeno područje mozga odgovorno za memoriju, pa tako može da se aktivira i pre nego što dete progovori.

Rađanje sećanja

Vođa tima naučnika Simona Geti, navodi da je njen tim posmatrao hipokampus, što je mala sturktura koja se nalazi duboko u centru mozga. Naime, uočili su da je hipokampus aktivniji kada se detetu peva uspavanka, iako je dete istu pesmicu već čulo. Takođe, ovo područje nije bilo stimulisano, kada je pesmu pevao drugi glas ili kada je izvođena druga pesma drugačijim ritmom.

Do najjačih povratnih informacija, na osnovu podataka snimljene magnetne rezonance, došlo je u trenucima kada su se prisećali mesta na kojima su ranije čuli pesmu, kao i igračke koju su povezali sa istom.

Američki tim sa Univerziteta u Kaliforniji navodi da ovo naglašava ulogu hipokampusa u ranom razvoju memorije, kao i sposobnost sećanja gde se nešto odigralo i šta je povezano sa tim.

Dečija amnezija

Amenzija se odnosi na nesposobnost ljudi da se sete događaja, dok je dečija amnezija nesposobnost sećanja iz najranijeg perioda života.

Ova tema često je bila predmet rasprava u krugu psihologa, ali i naučnika.

Pre nego što su došli do novih saznanja, naučnici su verovali da se amnezija odnosi na decu mlađu od tri i po godine. Međutim, novi podaci su pokazali se ipak sećamo događaja od druge godine života. Takođe, ustanovljeno je da žene imaju bolju memoriju od muškaraca, i više se, odnosno duže sećaju “unazad” za razliku od muškaraca.

Nakon sprovedenih istraživanja, 2005. godine, naučnici su došli do saznanja da 80 odsto dece od pet i po godina može da se seti određenih događaja, koji su se dogodili kada su imali tri godine. Do sedme godine pamte oko 40 odsto, što pokazuje da deca mogu da se sećaju događaja iako ono ne traje dugo.

Mnogi od nas imaju problem sa sećanjima iz najranijeg detinjstva, jer nismo sigurni da li je zaista reč o sećanju ili je ono “formirano” na osnovu fotogrfija iz tog perioda, kao i iz priča koje su nam ispričane.

04/07/2018 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments