Da li jedan od roditelja mora da bude autoritet?

29/04/2020 13:54

Da li jedan od roditelja mora da bude autoritet?

Ne toliko davno, u mnogim porodicama, pogotovo na Balkanu, otac je bio na čelu, autoritet i jedini koji sankcioniše unutar nje. Pre možda već dve generacije, ako pitate nekoga, sigurno će vam reći da kada otac samo pogleda, znalo se gde je detetu mesto.

Šta je autoritet?

Autoritet je mešavina poštovanja i poverenja koje dete oseća, ali raspoređeno tako da bude optimalno, a nikako da preraste u strahopoštovanje.

Na samom početku teksta izneli smo jedan očigledan primer postojanja autoriteta u muškoj figuri, a pre nekoliko decenija zajedno sa učiteljima i nastavnicima, jedini su bili transparentan sistem vaspitavanja deteta. 

Malo se govorilo o tome šta bude kada otac zatvori vrata i ode da privređuje, nije se tačno znalo da li je uloga majke tada bila samo da skuva i pospremi i kolika je bila njena vaspitna uloga.

Danas su stvari nešto drugačije. 

O autoritetu je nepotrebno govoriti na način da je izrazito važan, i primarno, unutar porodice se izgrađuje takav odnos koji se kasnije primenjuje u okviru drugih grupa gde postoje autoriteti: škola, fakultet, posao i slično. Dakle, uči se poštovanju, odgovornosti i postojanju sankcija za nepoštovanje određenih pravila.

Iako tako rečeno izgleda vrlo strogo, imajte na umu da su očevi i učitelji vrlo često fizički kažnjavali decu i da su od društva dobijali podršku za tako nešto, aludirajući na to da je batina vaspitna mera. 

Danas, sa druge strane, obrazovni radnici i psiholozi apeluju na to da je fizičko kažnjavanje deteta nasilje, ali institucije nisu ostavile veliki prostor za obrazovne radnike da reaguju vaspitno, već samo da ih uče.

Kada mama podvikne

Dakle, vidimo očigledne razlike, a evo još jedne. Nemojte biti previše iznenađeni što je sve veći broj porodica u kojima je otac onaj koji stoji sa strane, dok se deca boje maminog pogleda. 

Kod uspostavljanja autoriteta, bilo da ste otac ili majka, vodite računa o tome da ga izgradite na stabilnom temelju, jer u suprotnom dete može da izraste u osobu sa manjkom samopouzdanja, ne meštajte svoje neostvarene ambicije sa uspostavljanjem autoriteta, jer to je izuzetno sebično.

I za kraj, ali jako važno da imate na umu: autoritet je autoritet, nevezano za pol.

29/04/2020 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments