Koje su to razlike između dečaka i devojčica?

09/05/2018 14:32

Koje su to razlike između dečaka i devojčica?

Stručnjaci navode da je biološki program kod devojčica drugačiji nego kod dečaka, i zbog toga su devojčice zrelije, naime rađaju se zrelije. Polne razlike nisu jedine razlike, postoji i širok spektar individualnih razlika. Tu je i razlika u ponašanju na koju u velikoj količini utiče genetika, kao i uticaj okruženja.

Kada počinju da govore devojčice, a kada dečaci

Kada je početak govora u pitanju, lako je uočiti razlike. Govor brže razvijaju devojčice, pa tako većina devojčica progovori do druge godine života, dok dečaci počinju da govore u toku druge godine.

Razlika između izgovorenih prvih reči i sklapanja prvih rečenica je ista. Dečaci dostižu odgovarajući nivo govora tri meseca kasnije u odnosu na devojčice, navode stručnjaci.

Istraživanja pokazuju da devojčice imaju više sigurnosti i da su im pokreti gipkiji, ali ne postoji velika razlika u periodu kada počinju da puze ili kada naprave prvi korak. Razvoj motorike nema veze sa polom, ono je individualno. Dok neka deca prve korake načine već sa osam meseci, druga prohodaju nakon prvog rođendana.

 Ko to više plače, a ko je društveniji?

Statistika je pokazala da su devojčice osetljivije na buku u odnosu na dečake, ali da bebe dečaci više plaču. Stručnjaci veruju, da je uzrok tome teže prilagođavanje svetu van majčinog stomaka.

Devojčicama je potrebno manje prostora za igru, mali kutak, dok dečaci mogu zauzeti i celo dvorište, jer im je potreban otvoren prostor. Na taj način dečaci sazrevaju, kroz igru.

Zahvaljujući estrogenu, neurološka veza između leve i desne hemisfere mozga, razvijena je do dvanestog meseca. Ovo omogućava devojčicama da progovore ranije u odnosu na dečake, kao i da ranije izraze saosećanje. Kada su dečaci u pitanju, u najranijem periodu života oslanjaju se samo na levu hemisferu mozga.

Istraživanja takođe pokazuju, da su devojčice društvenije. Bebe dečaci su skloniji alergijama i infekcijama, dok se kod devojčica manifestuju nakon puberteta.

Devojčice imaju bogatiji rečnik, dok dečaci razmišljaju originalnije i logičnije. Dečaci su snalažljiviji kada je orijentacija u pitanju, dok su devojčice strpljivije.

09/05/2018 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments