Kako sačuvati brak u vreme pandemije?

13/05/2021 14:20

Kako sačuvati brak u vreme pandemije?

Romantični filmovi idealizuju partnersku vezu koja je oslobođena svakodnevnih stresova i ne prikazuju realna stanja koja se odvijaju u životima dve osobe. Pandemija je većinu „naterala“ da više vremena provode kod kuće, što je uslovilo promenu porodičnih poslova i rasporeda. I upravo je to ono čime su se bavili stručnjaci poslednjih šest meseci.

U redovnim okolnostima većina parova žudi za zajedničkim vremenom, ali u samoizolaciji, koja nije planirana, stvari su malo drugačije. Takve okolnosti ispunjene su anksioznošću, nelagodom i strahom, zbog iščekivanja novih informacija u vez sa pandemijom. Stručnjaci savetuju, da je neophodno vežbati empatiju i prihvatiti činjenicu da se svi različito nosimo sa nastalom situacijom.

“Prva stvar koju treba da znaš o meni, jeste da ja nijesam ti. Sve će imati više smisla kada to prihvatiš”.

Šanse da će se partneri nosit na isti način sa pandemijom su vrlo male i zato je neophodno vežbati razumevanje i empatiju, jer bezbednost porodice je na prvom mestu.

Psiholozi poručuju i da parovi treba da imaju vreme za sebe. Kako navode, treba objasniti partneru, na nežan i lep način, da vam treba da neko vreme budete sami sa sobom, a verovatno će i on to tražiti od vas. Ukoliko situacija ne dozvoljava osamu van kuće, dogovorite se ko će i kada boraviti u nekom delu porodičnog doma, ali i kada ćete vreme provoditi zajedno.

“Veza uspeva od vas i od toga koliko brinete o sebi. Nemoguće je biti nežan i pažljiv prema partneru, ako niste takvi prema sebi”.

Raspoloženje ukućana će se sigurno menjati i toga treba da budete svesni. Ako oboje imate problema sa anksioznošću ili stresom, vrlo je verovatno da će se to pogoršati u vanrednoj situaciji. Iz tog razloga razgovarajte i unapred utvrdite kako da se ponašate kada stvari krenu u pravcu koji nije baš lep. Tačnije, utvrdite šta je ono što vam smiruje i pomaže kako biste smanjili anksioznost, kao i šta utiče na partnera u istim okolnostima.

U zaključku, psiholozi navode da je najvažnije birati reči. Pod stresom ljudi reaguju na različite načine, a emocije su lako prenosive i zarazne, te će i parner biti pod stresom, ako ste i vi. Iako je teško u takvim stanjima birati reči i ostati pribran, pokušajte da ne pokrećete svađu, već objasnite partneru da niste raspoloženi, a nesporazum rešite kada “dođete sebi”.

13/05/2021 14:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments