Šta treba da jedete ukoliko planirate trudnoću?

18/11/2022 15:39

Šta treba da jedete ukoliko planirate trudnoću?

Ukoliko planirate trudnoću, nekoliko meseci, odnosno četiri meseca pre začeća, konzumirajte potrebne vitamine i vodite računa o zdravlju.

One žene koje se ne hrane zdravo i pravilno, obično te nezdrave navike promene u trudnoći. Međutim, određen broj budućih majki o ishrani razmišlja mnogo pre začeća.

Ishrana pre začeća

Stručnjaci ističu da žene koje žele i planiraju trudnoću, moraju pre začeća promeniti loše prehrambene navike.

Naime, kvalitetna ishrana priprema telo za promene koje će uslediti i povećaće šanse za oplodnju.

Folna kiselina

Prva promena je povećanje folne kiseline u ishrani. Lekari ističu da je od velike važnosti da se kroz ishranu unose namirnice koje sadrže viši nivo vitamina B9, odnosno zeleno lisnato povrće, mahunarke, žitarice i citruse.

One žene koje planiraju trudnoću trebale bi dva do četiri meseca pre planirane trudnoće da počnu sa unosom folne kiseline.

Zdravi obroci

Pored redovnog unosa vitamina, važno je redovno spavati ali i uvesti tri redovna obroka dnevno. Vodite računa o tome šta jedete.

Stručnjaci savetuju izbegavanje dijeta, konzumaciju alkohola, unos velike količine šećera, koefina i gaziranih napitaka.

Telesna težina

Smatra se da gojazne osobe mršavljenjem drastično povećavaju svoju šansu da zatrudne. Kako trudnoća sa sobom nosi i dodatne kilograme, osobe koje imaju problem sa viškom kilograma, pre trudnoće, rizikuju da obole od gestacijskog dijabetesa, povišenog pritiska, urinarnih infekcija… S druge strane, kod osoba koje su mršave, može doći do izostanka ovulacije.

Rekreacija

Savetuje se rekreacija u vidu laganih vežbi i šetnje.

Konzumacija ribe

Masnije ribe, poput lososa, bogate su omega 3 masnim kiselinama koje su od velike važnosti u trudnoći, pogotovo za pravilan moždani i neurološki razvoj fetusa. Pored ribe preporučuje se ulje repice, seme lana i orahovo ulje.

Pripazite na gvožđe

Usled nedostatka gvožđa tokom trudnoće, trudnice su često anemične. Ovo je posebno karakteristično za poslednje tromesečje trudnoće, kada beba crpi sve više hranljivih materija. Lekari ističu da je važno da anemične žene, pre trudnoće, poprave svoju krvnu sliku. Savetuje se konzumacija crvenog mesa, pasulja, sočiva i žitarica, kao i vitamin C.

18/11/2022 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments