Koliko je važna konzumacija tečnosti tokom trudnoće?

01/10/2018 15:42

Koliko je važna konzumacija tečnosti tokom trudnoće?

Potreba za unosom tečnosti se razlikuje od osobe do osobe. 

Kada su trudnice i dojilje u pitanju, reč je o osetljivoj grupi koja je sklona dehidrataciji te je veoma važan unos dovoljne količine vode.

Uloga tečnosti u trudnoći

Uloga tečnosti u ljudskom organizmu je višestruka.

Potrebna količina vode u organizmu poboljšava funkcije žlezda, hormona, oslobađa jetru od masnoća, smanjuje osećaj gladi i doprinosi radu svih organa.

Trudnoća je prirodan, snažan i kompleksan događaj, koji u telu žene izaziva niz fantastičnih promena, a voda je jedan od faktora koji ove promene čini mogućim.

Naime, voda pomaže da se organizam pripremi za fiziološke promene koje nastupaju tokom trudnoće i ublažava mnoge tegobe i neželjene efekte.

Konzumacija vode tokom trudnoće, olakšaće većinu propratnih simptoma u trudnoći. Neophodno je unositi veće količine tečnosti u ovom periodu iz više razloga.

Voda je glavni sastojak amnionske tečnosti u kojoj beba „pluta” u maminom stomaku. Zatim, unos dovoljne količine vode je važan jer se volumen krvi majke povećava u trudnoći.

Tokom prvih meseci trudnoće može doći do većeg izbacivanja tečnosti kao rezultata jutarnjih mučnina, koje se moraju nadoknaditi. Voda je idealna u olakšavanju brojnih tegoba koje su karakteristične za period trudnoće – mučnine, problemi s varenjem, zatvor, gorušica, vrtoglavice, glavobolja.. Porede toga voda smanjuje mogućnost nastanka urinarnih infekcija, koje su česte tokom trudnoće.

Trudnicama se preporučuje ravnomerno pijenje vode u kratkim gutljajima. Na taj način se postiže optimalna hidratacija tela.

Aktivnijim trudnicama koje vežbaju tokom trudnoće, preporučuje se veća količina vode. Najbolje je rasporediti unos tečnosti u toku dana.

Posebno je važno da ukoliko postoji bilo kakav zdravstveni problem u trudnoći: neko hronično oboljenje ili problem sa bubrezima, povišenim krvnim pritiskom i slično, potrebno je konsultovati lekara, koji će dati savet o potrebnom dnevnom unosu vode.

Stručnjaci trudnicama preporučuju i sveže ceđene sokove i čajeve.

01/10/2018 15:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments