Razvoj čula ukusa kod bebe

06/07/2018 15:39

Razvoj čula ukusa kod bebe

Stručnjaci navode da se bebe rađaju sa sklonošću ka slatkom jer je takav ukus majčinog mleka. Vremenom, dete usvaja i ostale ukuse.

Kako se razvija čulo ukusa?

Razvoj do šestog meseca

Kvržice ukusa kod novorođenčeta su raspoređene drugačije, po jeziku i duž usana, kako bi lakše pronašlo put do dojke, odnosno majčinog mleka. Ove kvržice se razvijaju dok je beba još u stomaku.

Sprovedena istraživanja su pokazala da ishrana majke može uticati na razvoj ovog čula kod bebe. Naime, pojedini ukusi prodiru u plodovu vodu i beba ih tako “isprobava”.

Razvoj od šestog do 12 meseca

Ovo je period intenzivnog razvoja čula ukusa i zato je od velike važnosti da plod dobija raznovrsnu i kvaltetnu hranu. Namirnice koje u ovom periodu servirate detetu, u velikoj meri će uticati na ishranu u budućnosti.

Dete je u ovom periodu sposobno da guta. Kako bi se čulo pravilno razvilo, u hranu nemojte dodavati začine, odnosno nemojte pojačavati ukuse dodavajući so, šećer, biber i slično.

Razvoj čula ukusa od 12 do 18 meseci

Kako dete raste i razvija se, tako se i čulo ukusa razvija. U ovom periodu dolazi do potrebe za raznovrsnijom hranom, pa tako detetu slobodno servirajte namirnice koje ste ranije izbegavali, a koje su potencijalni izazivači alergije. Opasnost od alergije je prošla, pa tako dete može da proba citruse, gluten, kravlje mleko i slično.

Potreba za kašicama je takođe prošla, pustite dete da prstićima ručka sitno iseckanu hranu.

Ovaj period predstavlja vreme za istraživanje novih ukusa, pa je to i idealno vreme da mu ponudite voćke koje ranije nije imalo priliku da proba. Kada je glavno jelo u pitanju, dodajte mu malo meditaranskog bilja poput bosiljka i origana. Neka dete isproba nove ukuse, a ukoliko mu se u tom momentu ne svidi, probajte ponovo da mu ih poslužite nakon nekoliko dana.

Pogledajte i: Koje to namirnice stručnjaci ne preporučuju u bebinoj ishrani

Obavezno u ishranu uvedite ribu i morske plodove. Ne dajte da vas zabrine gubitak apetita. Ovo je česta pojava usled intenzivnog rasta zubića.

U ovom uzrastu izbegavajte šećer i slatkiše. Probajte dete da naviknete na med, integralne kolačiće i prirodne sokove.

06/07/2018 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments