5 stvari koje treba da znate o dojenju

10/04/2018 10:16

5 stvari koje treba da znate o dojenju

Za svaku majku dojenje predstavlja pravo iskustvo, za neke je lepo, dok je za druge možda mučno. Iskustvo dojenja kao i porođaja je doživljaj koji se različito manifestuje kod žena. Saznajte zašto je dojenje toliko bitno i zdravo, kako za bebu tako i za majku.

Majčino mleko je zdravo

Pritisak oko dojenje ne sme da postoji. Ukoliko se žena odluči da doji, njena beba biće u manjem riziku da pokupi prehladu, sinuse ili infekciju ušiju. Takođe, manja je mogućnost da će patiti od alergija i dijareje.

Pogledajte još: Kako dojenje učiniti lakšim?

Dojenje je zdravo i po majku

Dojenje pomaže u prevenciji protiv raka dojke i raka jajnika. Takođe, pojačava vezu između majke i deteta. Fokusirani ste na svoju bebu, a ona to oseti. Dojenje oslobađa hormon prolaktin zbog kog se ne može razaznati boja očiju kod beba, kao i oksitocin, koji sagoreva kalorije sa zadnjice.

Dojenje je teško na početku

Ukoliko imate problem i teško vam je da se priviknete na celu situaciju oko dojenja, možda vam ne deluje prirodno, a pritom vas i boli, najbolje je da potražite stručnu pomoć i savet.

Pogledajte još: Do kog perioda treba dojiti bebu?

Dojenje predstavlja uštedu

Kada ne dojite, kupujete neophodnu hranu za bebe, koja košta i to dosta. Jedna od prednosti dojenja je i ušteda kućnog budžeta, kako god to zvučalo.

Unosite vitamine

Majke koje doje, moraju unositi potrebnu količinu vitamina i dosta tečnosti, kako u toku trudnoće, tako i nakon. Ishrana mora biti zdrava, a telo relaksirano i odmorno. Za svaku dodatnu upotrebu lekova i vitamina, obavezno je savetovanje sa lekarom. Alkoholno piće, ukoliko se unosi umereno, nije štetno. Obratite pažnju na raspored dojenja, jer je alkoholu potrebno bar dva sata da napusti sistem.

10/04/2018 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments