12 supernamirnica za porodilje

23/03/2023 09:57

12 supernamirnica za porodilje

Pravilna ishrana jednako je važna tokom drugom stanja, kao i nakon porođaja. U nastavku saznajte koje namirnice obavezno treba da uvrstite u svoj jelovnik posle porođaja.

Pored toga što je pravilna i zdrava ishrana važna zbog majčinog mleka, pravilan izbor namirnica doprineće boljem raspoloženju, bržem oporavku tela, smanjiće rizik od postporođajne depresije i daće vam snagu i energiju, preko potrebnu majkama beba. U nastavku saznajte koje su to najbolje namirnice nakon porođaja.

Postporođajni režim ishrane

 1. Ne postoji namirnica koja je savršena, ali je losos veoma blizu, jer je prepun nitrijenata dragocenih za “novopečene” mame. Losos, uz drugu masnu ribu, sadrži masnoće koje su neophodne za pravilan razvoj bebinog nervnog sistema. Međutim, svetska zdravstvena organizacija limitira unos ribe tokom trudnoće i nakon porođaja na dva puta nedeljno, a razlog se krije u živi koju većina riba sadrži u svom organizmu.
 2. Bilo da volite jogurt, mleko, sir ili kiselo mleko, mlečni proizvodi neophodni su za dojenje, jer su prepuni vitamina D i B, te kalcijuma.
 3. Nivo energije podići ćete govedinom koja je prepuna gvožđa. Majkama koje doje preporučuje se ovo meso i zbog proteina i vitamina B12.
 4. Mahunarke su takođe bogate gvožđem, naročito za vegeterijance, stoga jedite i pasulj i sočivo.
 5. Majke koje doje trebalo bi da piju najmanje dve čaše soka od borovnice, jer su one prepune vitamina i minerala, a usled velike količine ugljenih hidrata, daju i neophodnu energiju.
 6. Smeđi pirinač daje snagu, čini nas sitijim duži vremenski period, obogajuće majčino mleko, a pomaže i prilikom gubitka viška kilograma.
 7. Narandže su bogate vitamninom C i kalcijumom, što je veoma važno za dojilje i njihove bebe. Uz narandže slobodno konzumirajte i druge citruse.
 8. Jaja su odličan izvor ptoteina, a utiču i na povećanje esencijalnih masnih kiselina u mleku.
 9. Folna kiselina ključna je za razvoj bebe, a ona se nalazi u pecivu, hlebu i testenini od celog zrna.
 10. Lisnato zeleno povrće poput španata, brokolija i zelene salate prepuno je vitamina A, kalcijuma, vitamina C i gvožđa- neophodnih nutrijenata za zdravlje vas i vaše bebe.
 11. Žitarice od celog zrna, kakve su ovas, sadrže esencijalne vitamine i minerale.
 12. Dojenje može da dovede do dehidratacija, stoga ne zaboravite da u toku dana pijete dovoljnu količinu vode.
23/03/2023 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments