Koje to namirnice stručnjaci ne preporučuju u bebinoj ishrani?

12/05/2023 15:15

Koje to namirnice stručnjaci ne preporučuju u bebinoj ishrani?

Stručnjaci savetuju da se ove namirnice izbegavaju ili da se njihov unos u dečijoj ishrani svede na minimum. 

Ukoliko niste sigurni u uticaj i vrednost određene namirnice, koju beba konzumira, najbolje je da se konsultujete s pedijatrom.

Šta izbegavati u ishrani?

Stručnjaci su objavili listu namirnica koje bi trebalo izbegavati u dečijoj ishrani. Namirnice koje su zdrave, mogu loše uticati po zdravlje bebe iz različitih razloga.

Ekcem i određene stomačne probleme mogu izazvati kravlje mleko i belance, i to najčešće kod dece mlađe od 12 meseci. Koštunjavo voće i tvrdo povrće mogu dovesti do gušenja, pa se tako namirnice poput kikirikija, kokica i šargarepa ne preporučuju.

Pogledajte i: Ove namirnice izbegavajte dok dete ne napuni godinu dana

Ne preporučuje se ni zdrava namirnica med. Naime, med može sadržati bakteriju koja izaziva botulizam, dok veća količina voća može dovesti do dijareje.

Ribu treba zaobilaziti u širokom luku, jer može izazvati alergijsku reakciju, kod beba do 12 meseci starosti. Određene vrste ribe, poput sabljarke i skuše sadrže visok nivo žive u sebi.

Pogledajte i: Kako hraniti bebu dok ima grčeve?

Takođe, preporučuje se i izbegavanje mlečnih proizvoda od nepasterizovanog mleka, na primer sir, jer može izazvati trovanje hranom.

Ne preporučuju se napici koji sadrže kofein, kao što su ledeni čaj ili gazirano piće.

12/05/2023 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments