Stručnjaci: Ne terajte decu da sve pojedu!

08/06/2022 17:18

Stručnjaci: Ne terajte decu da sve pojedu!

Roditelji uglavnom brinu kada im deca malo jedu, tek nešto stave usta ili žvaću zalogaj više nego što se savetuje. A stručnjaci upozoravaju da je jednako opasno i terati ih da pojedu sve iz tanjira. Porodice imaju glavnu ulogu u stvaranju navika kod dece i zato je važno ne praviti greške u ishrani koje mogu ostaviti posledice i u budućnosti. U nastavku razlozi zbog kojih roditelji ne bi trebalo da insistiraju da se “oliže” tanjir.

1. Možda deca neće razviti zdrav odnos s hranom

Deca moraju da razviju intuitivno jedenje. Tačnije da shvate kada su gladna ili kada su sita, a da bi to uspeli treba im omogućiti da sami  odluče koliko žele da pojedu ili kada da završe s obrokom.

2. Jelo kao barometar uspeha

Decu ne treba hvaliti kada dobro jedu, jer je ishrana prirodna potreba. Takođe, ako ih hvalimo što jedu deca postaju nesigurna. Da li treba da jedu jer to njihov organizam traži ili zbog pohvala? Isto je i kada se dete grdi, ako nije sve pojelo. Psiholozi savetuju da se detetu priđe sa rečenicom: “Vidim da nisi ni probao ručak, da nešto nije u redu?”

pročitajte još i:Hrana koja podiže energiju u organizmu!

3. Oduzimanje kontrole detetu

Deca imaju svoju “telesnu autonomiju”. I zato i njima treba dozvoliti da svojim telima upravljaju kao i odrasli. Zato ih ne treba primoravati na režim ishrane koji roditelj praktikuje.

4. Veza između tela i mozga

Tokom jela, mozak prima signal hormona za varenje i pojačava osećaj sitosti. Međutim, ako roditelji ne dozvoljavaju deci da slušaju svoj mozak to bi moglo da izazove dugoročne probleme. U te probleme se ubrajaju prejedanje i gojaznost, posebno kod dece s lošim kognitivnim funkcionisanjem.

5. Deca i zdrava hrana

Roditelji koji su i sami imali neprijatna iskustva sa hranom, ista će preneti i na decu. Takođe i nasilno nuđenje hrane nije dobro. Deca imaju urođen strah od nepoznate hrane i zato je normalno da u početku izbegavaju ono što im do tada nije bilo ponuđeno. I u tom trenutku roditelji ne bi smeli da insistiraju, agresivno i uporno, da određenu namirnicu dete proba, jer je velika verovatnoća da će im se ogaditi. Stručnjaci kažu da treba biti uporan, ali blag i istrajan, kako bi se izbegla averzija prema hrani ili određenoj namirnici.

 

08/06/2022 17:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments