Izbirljivost je stvar stava!

07/04/2021 12:08

Izbirljivost je stvar stava!

Ko je odgovoran za probirljivost i odbojnost prema nekoj vrsti hrane: karaktera ili genetike? Pojedini će pre reći da je to nasledna osobina, ali velika većina stručnjaka je složna je to stvar isključivo stava pojedinca/deteta.

Naučnici tvrde da je averzija prema povrću, voću ili pojedinim začinima, u većini slučajeva, stvar percepcije. I stručnjak Frank Bruni kaže da se odnos prema hrani može promeniti, ali se u tome mora istrajan, jer je sam proces dugotrajan. On navodi da promena u prihvatanju određene hrane može biti i uslovljena podnebljem, pa ljudi nisu naviknuti na neke ukuse. Te je i logična odbojnost prema gorkim ili nepoznatim začinima i povrću.

Bruni objašnjava da su neke biljke gorke, kako bi odbile predatore, a što je uslovilo da ljudi razviju gadljivost prema tom ukusu. Međutim, evolucija čini svoje, jer da je drugačije niko ne bi jeo kelj ili karfiol. Da je izbirljivost stvar stava, dokazano je američkim studijama iz 80-tih godina prošlog veka. Te prema njima, osoba koja je slobodoumnija i voli da eksperimentiše, probaće raznovrsnu hranu, dok će oni drugi u glavi već imaju izgrađenu tvrdnju zašto “ne mogu” da jedu određene namirnice.

pročitajte još i gde roditelji najčešće greše kada je ishrana u pitanju

Tako masline i ostrige mnogi ne vole da jedu. Ukusi ovih namirnica su jači i deci nisu omiljeni, međutim, u odraslom dobu bivaju u situacija u kojima se ta hrana jede. Ukoliko su otvorenog duha popustiće pritisku i probati, ali ako imaju izgrađen stav, neće. Kako bi dali šansu novim ukusima, najpre se moramo osloboditi prerasuda i stereotipa koji prate određene namirnice. A kako nam ukus biva poznatiji, tvrdi ovaj stručnjak, to je veća šansa i da ga zavolimo.

Dete ne voli povrće?

Iako ishrana dece mora biti pravilno isbalansirana i raznovrsna, postoje oni koji uporno odbijaju određeno povrće. U tom slučaju, rešenje se krije u izboru. Istraživanja pokazuju da ako se detetu ponudi više vrsta povrća, ona će biti manje izbirljivi kada je hrana u pitanju.

Na osnovu posmatranja 32 dete, uzrasta od četiri do šest godina, australijski naučnici su utvrdili da su deca, kojoj su nuđene različite porcije povća, zavolela više tu vrstu hrane od onih kojoj su davane jedna ili dve vrste povrća. Naime, deci su nudili brokoli tri puta nedeljno tokom pet nedelja, dok su drugi deci nudili brokoli, tikvice i grašak.

Tri meseca kasnije, deci kojoj je bilo davano više vrsta povrća, uvećala su njihov unos, dok se kod dece kojoj je ponuđen samo brokoli, unos povrća se nije povećao. Stručnjaci su složni da je konzumiranje svežeg povrća veoma je važno za razvoj dece. Kao i da četvorogodišnjacima povrće treba da bude 35 odsto hrane koju jedu.

pročitajte još i : Nedostatak kalcijuma može uzrokovati ozbiljne probleme

Količina namirnice

Klinika Mayo preporučila je koje količine namirnica deca u toku dana treba da unesu u svoj organizam:

Za dečake i devojčice uzrasta 2-3 godine:

Protein: 56-113 g
Voće: 1-1 ½ šolja
Povrće: 1-1 ½ šolja
Žitarice: 85-141 g
Mlečni proizvodi: 2 šolje

Za devojčice uzrasta 4-8 godina:

Protein: 85-141 g
Voće: 1-1 ½ šolja
Povrće: 1 ½ – 2 ½ šolja
Žitarice: 113-170 g
Mlečni proizvodi: 2 ½ šolje

Za dečake uzrasta 4-8 godine:

Protein: 85-155 g
Voće: 1-2 šolje
Povrće: 1 ½ – 2 ½ šolja
Žitarice: 113-170 g
Mlečni proizvodi: 2 ½ šolje

Za devojčice uzrasta 9-13 godina:

Protein: 113-170 g
Voće: 1 ½ – 2 šolje
Povrće: 1 ½ – 3 šolje
Žitarice: 141-198 g
Mlečni proizvodi: 3 šolje

Za dečake uzrasta 9-13 godina:

Protein: 141-184 g
Voće: 1 ½ – 2 šolje
Povrće: 2 – 3 ½ šolje
Žitarice: 141-255 g
Mlečni proizvodi: 3 šolje

Za devojčice uzrasta 14-18 godina:

Protein: 141-184 g
Voće: 1 ½ – 2 šolje
Povrće: 2 ½ – 3 šolje
Žitarice: 170-226 g
Mlečni proizvodi: 3 šolje

Za dečake uzrasta 14-18 godina:

Protein: 155-198 g
Voće: 2 – 2 ½ šolje
Povrće: 2 ½ – 4 šolje
Žitarice: 170-283 g
Mlečni proizvodi: 3 šolje

U nastavku pogledajte šta kažu stručnjaci kada dete ne želi da jede i kada tvrdoglavo i uporno odbija hranu.

 

07/04/2021 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments