5 mitova o mokrenju u krevet u koje treba da prestanete da verujete

21/04/2023 11:35

5 mitova o mokrenju u krevet u koje treba da prestanete da verujete

Tokom perioda odvikavanja od pelena pa do sedme godine života, neka deca će s vremena na vreme mokriti u krevet. Da li je ovo opasno, zašto se dešava i kako protiv toga, saznajte u nastavku.

Mokrenje u krevet: Istine i zablude

Mit 1: Druga deca to ne rade

Naprotiv, oko 20% petogodišnjaka redovno mokri u krevet, dok 10% dece u nižim razredima osnovne škole to čine. Mnogi roditelji se stide ovog problema, ne znajući da nije u pitanju ništa neobično. Pedijatri se slažu da je mokrenje u krevet sastavni deo razvoja kod dece do sedam godina, nakon čega, ukoliko je učestalo, treba lečiti uz konsultaciju lekara.

Mit 2: Samo lenja deca to čine

Naprotiv, deca koja mokre u krevet osećaju sramotu i spremni su na sve kako bi to sprečili. Mnoga deca mokre u krevet povremeno, a uglavnom u pitanju je slučajnost ili veoma tvrd san.

Mit 3: Deca koja mokre u krevet imaju slabu bešiku

Prava istina je da deca koja ostanu suva tokom noći se lakše bude ujutro, dok deca kojima se desi da mokre u krevet imaju čvrst san i teško ih je probuditi.

Mit 4: Mokrenje u krevet nije medicinski problem

Ovaj problem može i te kako biti simptom zdravstvenog stanja, kao što je urinarna infekcija, oboljenja bubrega, ali i zatvor ili problemi sa spavanjem.

Mit 5: Mora se odmah delovati

Dok dete ne napuni šest godina, jedina stvar koju treba da mu govorite jeste da je to normalna pojava. Ne ljutite se na dete i ne vičite kada se ovo desi. Možete se posavetovati i sa pedijatrom, ali u svakom slučaju, brzo rešavanje problema ne postoji i ne morate delovati odmah pošto dete počne da mokri u krevet.

21/04/2023 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments