8 simptoma autizma koje svaki roditelj mora da zna

14/04/2023 11:16

8 simptoma autizma koje svaki roditelj mora da zna

Statistike su pokazale da jedno u 160 dece ima autizam, a taj broj u poslednjih nekoliko godina raste. Kako prepoznati simptome ovog oboljenja u najranijoj fazi, saznajte u nastavku.

Pogledajte još: Uzroci autizma kod dece

Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Leka za ovo oboljenje nema, ali postoje tretmani i terapija koja može da ublaži simptome.

Kao i sa svakim drugim oboljenjem, i kod autizma je od presudnog značaja rana dijagnoza. U nastavku otkrijte koji su to najčešći simptomi autizma.

Simptomi autizma

  1. Kasni razvoj govora potencijalni je simptom autizma. Ukoliko beba ne “guguče”, nema gestikulaciju kakvo je pokazivanjem prstom do 12 meseci, ne izgovara niti jednu reč do 16. meseca, ili ne izgovara smislene reči do 24. meseca, znaci su autizma.
  2. Deca bez autizma pokazuju odnos sa drugim ljudima smešenjem, mahanjem, zagrljajima ili pogledima. Ukoliko ne primećujete da dete ima interakciju sa vama i ljudima u okolini, kao što je na primer osmeh ili zvuk u najranijem detinjstvu, do facijalnih eskpresija do 9. meseca, vreme je da se posavetujete sa lekarom.
  3. Prema istraživanjima, regresija je veoma učestala kod dece sa autizmom. Stopiranje razvoja govora i motoričkih sposovnosti, nepostojanje prethodne komunikacije i iskazivanje osećanja spadaju u regresiju kod autistične dece.
  4. Ponavljanje radnji kao što je lupanje šakama, ljuljanje, vrtenje, ponavljanje zvukova ili reči, dodirivanje istog predmeta nekoliko puta izastopce… simptomi su autizma.
  5. Mnoga deca sa autizmom imaju i neki oblik opsesovno kompulsivnog poremećaja, kao što je slaganje igračaka po boji, veličini i sl.
  6. Preterano zanimanje i znanje o nečemu, kao što je na primer usisivač, znak je autizma. Starija deca mogu da razviju opsesiju simbolima, brojevima, datumima
  7. Poteškoće u shvatanju abstraktnih pojmova i idioma i shvatanje svega doslovno i bukvalno jedan je od znakova autizma.
  8. Često je da osobe sa autizmom imaju još neko oboljenje, kao što je tendencija da jedu nejestive stvari (oboljenje PICA), napade, problemi sa spavanjem i sl.
14/04/2023 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments