Može li infekcija uha oštetiti sluh?

02/05/2023 15:44

Može li infekcija uha oštetiti sluh?

Može li, kao posledica infekcije, doći do gubitka sluha?

Dešava se da tokom upale srednjeg uha, dođe i do pojave gustog, lepljivog sekreta. Sekret može uticati na sluh, odnosno na njegov nedostatak, ali je kratkog veka, te se brzo povlači bez potrebe za terapijom.

Začepljenje uha

Ukoliko nekoliko dana nakon začepljenja i upale uha, dete ne čuje, postoji verovatnoća da će se to odraziti i na sposobnost govora. Učestale pojave začepljenja, dovešće do narušavanja sluha, pa samim tim i govora.

Ako je to slučaj s vašim detetom, obavezno se obratitie lekaru.

Vodite računa i reagujte čim primetite sledeće simptome.

Ukoliko dete sedi previše blizu televizora ili ima potrebu da crtani film koji gleda bude preglasan. Zatim, ako želi nešto da vam kaže, pa ono oblikuje reči usnama ili vas samo nerazumno posmatra, onda kada mu se obraćate.

Ukoliko mu se obraćate iz druge prostorije, a ono ni najmanjom naznakom ne pokazuje da vas je čulo, čak ni ne okrene glavu u pravcu iz kog dopire vaš glas.

Takođe, jedna od naznaka je i teška koncentracija na određenu aktivnostm, što može dovesti do pasivnosti.

Pomažu gromete

U pitanju su male cevčice koje se hirurški postavljaju u ušni kanal, i na taj način omogućavaju drenažu tečnosti kroz Eustahijevu tubu do grla.

Stručnjaci i dalje vode rasprave o koristi ove metode, jer ne dovodi do poboljšanja stanja u svakom slučaju.

Ukoliko je operativni zahvat neophodan, postupak postavljanja ovih cevčica je jednostavnan, kao i poboljšenje sluha na kraće staze.

02/05/2023 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments