Kako zaštititi dete od nezgoda?

13/07/2018 12:32

Kako zaštititi dete od nezgoda?

Kada su deca mala moguće su razne nezgode, a dodatno vam može otežati i vreme, pa tako leti često dolazi do raznih povreda, opekotina, infekcija i alergija.

Moguća je i sunčanica, te stručnjaci savetuju na koji način najlakše zaštititi dete i pružiti mu pomoć.

Od letnje zgode do prave nezgode

Leto i sunčane, tople dane dočekujemo raširenih ruku. Međutim, u pakovima i u prirodi može doći do nezgoda koje će pokvariti uživanje. Kako bi sprečili ovakve situacje, morate biti spremni i preduhitriti ih.Evo kako da ih sanirate ukoliko ipak dođe do nezgode.

Toplotni udar

Dete morate zaštiti i pre nego što kroči van zatvorenog prostora. Sunce i visoke temperature predstavljaju pravu opasnost, a u kombinaciji sa visokom vlažnošću, mogu dovesti do pregrejavanja ili toplotnog udara.

Simptomi sunčanice su suva i zagrejana koža, povišen puls i temperatura, zatim glavobolja, vrtoglavica, mučnina i isrpljenost. Može doći do teškog disanja i odsustva znojenja.

Kako reagovati?

Ukoliko primetite ove simptome, dete sklonite sa sunca i pokušajte rashlađivanjem da skinete temperaturu tela. Koristite hladovinu, ventilator ili drugi rashladni uređaj. Koža će početi da diše i da se znoji, a telo će osloboditi toplotu.

Položite dete da legne, a pod noge mu stavite jastuk, kako bi se krv sjurila u srce, pluća i mozak. Jača cirkulacija krvi pomaže pri oporavku.

Pokvasite peškir mlakom vodom i osvežite dete. Na taj način povećava se isparavanje koje dovodi do snižavanja telesne temperature. Vodite računa da dete ne dehidrira.

13/07/2018 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments