Na koji način približiti plivanje detetu?

02/07/2018 15:43

Na koji način približiti plivanje detetu?

U letnjem periodu, mame imaju dodatnog posla. Kako bi uživale i malo odmorile na bazenu ili na plaži, moraju priviknuti dete na vodu. 

Ljubav prema vodi

Potrebno je da dete oseti sigurnost u vodi, odnosno da bude opušteno i smireno. Zato je od velike važnosti da prvi kontakt sa vodom prođe u opuštenoj atmosferi, pa tako izbegavajte javna kupalitšta i bazene, kako se dete ne bi uplašilo buke i gužve. Lagano polivajte bebu vodom, ali je nemojte prskati, to je može uplašiti i napraviti problem.

Pogledajte i: Kada je vreme da dete počne da uči da pliva?

Saveti

Kupanje u kadi

Kada napunite kadu, obavezno ubacite u nju i bebine omiljene igračke, naravno one koje mogu da idu u vodu. Poznate stvari, učiniće okruženje prijatnim i sigurnim. Stručnjaci savetuju roditeljima potapanje glave, a zatim i pravljenje smešnih grimasa sa mokrim licem. Naime, ako dete vidi da ste raspoloženi i nasmejani ono neće plakati kada njemu lice bude mokro. Potapanje glave deci predstavlja najveći problem i strah. Ako dete pokazuje strah od kupanja u bazenu, nemojte insistirati.

Prvi put na plaži

Ključno je postepeno privikavati dete na vodu. U početku neka posmatra ostalu decu kako se zabavljaju. Obavezno polako krenite od plićaka i pomalo kvasite bebu. Imajte strpljenja, deci je ponekad potrebno i više vremena kako bi se oslobodila i osetila sigurno. Dovoljno je da prvi put provedete 10 minuta u vodi. Pažnju deteta održavajte raznim igračkama za plažu, neka se igra tik uz vodu. Ukoliko dete pokaže da mu voda prija i ne pokazuje strah, probajte na kratko da ga stavite u šlauh namenjen njegovom uzrastu.

Pravo vreme za plivanje

Idealno vreme za plivanje je kada dete prebrodi strah od vode. Uglavnom, većina dece taj strah prebrodi sa tri ili četiri godine. Roditelji su prvi učitelji plivanja, te je važno da pokažu opuštenost, strpljenje i sigurnost. Ukoliko niste sigurni u sopstvene veštine, najbolje je da se konsultujete sa profesionalcima ili raspitate o školici plivanja.

02/07/2018 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments