5 stvari o kojima treba da razmislite pre nego što prebacite dete iz krevetića u krevet “za odrasle”

22/03/2023 09:40

5 stvari o kojima treba da razmislite pre nego što prebacite dete iz krevetića u krevet “za odrasle”

Prebacivanje deteta iz dečjeg krevetića u krevet za odraslu decu je veoma izbudljiva promena, a na svu sreću, oma više opcija kako da ova promena bude što pozivitnija po dete.

Period prebacivanja iz krevetića

Proces prelaska u krevet “za velike” je jedinstveno za svako dete. Dok neka deca iz krevetića odlaze već sa 18 meseci, morate na umu da imate i faktor fizičkog i emotivnost razvoja svog deteta, kao i koliko je vezano za svoj krevetić. Najvažniji znak da je dete spremno na ovu promenu jeste kada uspe sam da izađe iz kreveta. Pored toga što je rastom spremno na promenu, ukoliko zamenite krevet, sprečićete eventualne povrede.

Detetove emocije

Dete može samo da traži da ne spava više u krevetiću sa ogradicom, po uzoru na na primer druga ili sestru koji već imaju krevet “za velike”. Ipak, nema razloga da požurujete ovu promenu. Ovo je naročito važno ukoliko ste u drugom stanju i krevetić pripremate za novu bebu. Objasnite detetu da je vreme da spava u krevetu za odrasle na nežan način, kako se ne bi osećalo zapostavljeno.

Obezbedite kuću

Sada kada dete više nema barijeru u vidu ogradice, može damo da izađe iz kreveta i luta sobom i kućom. Obezbedite svaki ćošak doma kako se dete ne bi povredilo. Sklanjajte oštre i opasne predmete, sitne detalje, lomljive ukrase i nabavite zaštitu za utičnice i kablove. Takođe koristite bebi radio ili monitor dok dete samo spava u sobi.

Postoje i druge opcije

U periodu ove promene, možete da napravite i opcije između kao što je da dete spava na dušeku na podu ili da dopustite detetu da izabere krevet i da tako učestvuje u ovoj promeni.

Pripremite se na loše aspekte

Budite spremni na to da dete može da negoduje i da plače, želeći svoj krevetac. Budite pozitivni i puni strpljenja, a za mesec, do dva, dete će se navići na ovu promenu.

22/03/2023 09:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments