Kako smanjiti pušenje u maloletničkoj dobi?

23/03/2020 16:23

Kako smanjiti pušenje u maloletničkoj dobi?

Skoro svaki roditelj se plaši da njegovo dete ne počne da konzumira alkohol, drogu i da postane pušač. 

U vreme brzog života, širokog spektra kanala komunikacije, ali izuzetno slabog međusobnog razgovora, zastrašuje činjenica da su informacije dostupne svuda, a kao da ih niko ne čita; da je porodica mesto za razgovor, ali kao da sve manje utiče na najvažnije probleme.

Krajem 2018. godine mediji su prenosili zastrašujuć podatak: svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40% tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete. Prema statistikama, danas u Srbiji uglavnom puše siromašni, manje obrazovani i ljudi koji su bez posla.

Da li je moguće uticati?

Država i relevantne institucije su se obraćale u više navrata navodeći da bi trebalo mlade što više okupirati raznim aktivnostima, ali i informacijama o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, dakle i nargila, koje su pristupačne deci osnovnih i srednjih škola.

Koliko je porodica važna u preventivi?

Kako deca od malih nogu prate ponašanje svojih roditelja, intezitet prenošenja tog modela pojačava se u adolescenciji, kada je povećana potreba za razgovorom, nadzorom i uspostavljanjem određenog stepena kontrole.

Ovakav način je otežan ukoliko mlada osoba odrasta u pušakoj porodici, što nije pravilo i postoje izuzeci koji su minimalni. Zato je važno da se ustale određena pravila ponašanja koja će se prenositi kasnije za vreme odrasle dobi.

Jedan od problema je i velika izloženost mladih reklamnim kampanjama duvanske industrije, a i pasivno pušenje koje je, takođe, rizik po zdravlje adolescenata.

Pored savetovanja roditelja o prekidanju pušenja u prisustvu dece i ostavljanju cigareta, trebalo bi primeniti i grupne tematske programe organizovane za decu i roditelje.

Na kraju, popuštanje porodičnih pravila i slabljenje nadzora nad decom u procesu odrastanja može dovesti do problematičnog ponašanja adolescenata – što je jedan od glavnih indikatora da je porodica stub preventive.

23/03/2020 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments