Dečiji humor

07/05/2018 14:42

Dečiji humor

Najbitniji savet je da se naoružate strpljenjem i smejete se. Zato što deca u najranjem dobu, kopiraju svoje roditelje, a samim tim i smisao za humor. Humor se kasnije razvija u zavisnosti od detetovih karakteristika, društva i iskustva.

Razvijen smisao za humor pomoćiće detetu u kasnijem posmatranju stvari iz drugačije perspektive, podstaćiće ga na kreativnost i ideje, način da prepozna emociju.

Istraživanja specijalista su pokazala da su deca sa razvijenijim smislom za humor, ne samo srećnija i zadovoljnija već i samopouzdanija. Smehom i osmehom se otvaraju mnoga vrata, do prijateljstva, ljubavi, igre i zdravlja. U kasnijoj dobi manja je verovatnoća da će patiti od depresije i drugih psihičkih problema.

Specijalisti navode da deca posmatraju roditelje, pogotovo dok su mala. Kad dostignu starost od šest meseci, deca već raspoznaju zabavu, blesave izraze lica, smeh i ostale zanimljive i smešne zvuke. Zato, mame i tate, glupirajte se i zabavljajte se. Vaša beba će sve to povezati na poseban način, kao nešto pozitivno i na taj način vi gradite od samog starta dečiju ličnost.

Deci uzrasta od jedne do tri godine svašta će biti smešno. Samo ih zasmejavajte, raznim facam i zvucima, jer će i oni to pokušati sa vama. Koliko god da pokušavaju, smejte se svaki put. Oni žele da zabave vas. Sve su to razvojne faze humora kod deteta.

Zrelijoj deci, poput predškolaca ovakvi fazoni neće biti fore. U tom periodu, smešni su im uglavnom crtaći i razne “smešne povrede”. Školarci će već bolje razumeti značenje šale i reči. Oni su već spremni za neki dobar vic ili šalu, koju mogu prepričavati svakoj osobi koju sretnu.

Ubrzo sledi i faza u kojoj počinju da shvataju značenje sarkazma i ironije.

07/05/2018 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments