Kako pravilno očistiti flašice?

14/05/2018 15:43

Kako pravilno očistiti flašice?

Promene i zagađenja u okolini, navode nas na dodatnu zaštitu i opreznost. Mnoge mame vode računa o čistoći dečjeg pribora za jelo, tako što ih dodatno sterilišu. A šta o tome misle stručnjaci?

Sterilizacija flašica

Kako imunološki sastav kod dece nije razvijen u potpunosti, posebnu pažnju treba obratiti na higijenu u toku ishrane, pa tako i pribora za jelo. Većina roditelja ne zna koliko i na koji način treba sterilizovati bočice za hranjenje.

Stručnjaci navode da ne postoji jasan i određeni broj sterilisanja. Ali, preterani ili hiperhigijenski uslovi, smatraju se jednim od razloga za pojavu alergija. Kako preterivanje nije dobro ni u jednom slučaju, tako nije ni ovde. Svakako, pribor pre upotrebe, pogotovo pre prve upotrebe, treba dobro oprati i sterilisati.

Pedijatri su mišljenja da posudice za hranjenje treba sterilizovati u prva tri meseca dečijeg života. Najbolje je konsultovati pedijatra o proceni zdravstvenog stanja bebe, a samim tim i potrebe za dodatnom sterilizacijom.

Tipovi sterilizacije

Postoje tri najčešća načina za sterilizaciju, prvo je ostavljanje opreme u lonac pun vrele vode, na dva sata. Stručnjaci sa Američke pedijatrijske akademije preporučuju otkuvavanje posudica ukoliko voda nije hlorisana.

Svaka flašica, uglavnom, sadrži i uputstvo za pranje, ali je postupak sa otkuvavanjem u šerpi najjednostavniji. Dudu i flašicu potrebno je detaljno oprati, a zatim spustiti u vrelu vodu. Vodite računa da flašica bude skroz potopljena.

Kada voda prokuva, ostavite flašice da odstoje 15 minuta, a zatim ih izvadite na krpu da se same osuše.

Za sterilizaciju hladnom vodom, potrebno je vodi dodati hlor, u obliku tablete, a zatim ubaciti pribor i pridržavati se daljeg uputstva za čišćenje.

Preporučuju se silikonske dude, jer ih je najlakše održavati.

14/05/2018 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments