Koliko je težak ranac vašeg đaka?

05/09/2018 14:37

Koliko je težak ranac vašeg đaka?

Teške đačke torbe opterećuju kičmu mališana, pa često dolazi i do teških deformiteta kičmenog stuba i stopala. 

Školske torbe ne bi smele da imaju više od 10 do 15 odsto telesne težine deteta. Nažalost, u većini slučajeva torbe su mnogo teže.

Težina ranca utiče na kičmeni stub

Naime, deca na leđima vuku više od petine svoje težine, a posledica je da čak dve trećine školske dece ima neko odstupanje u držanju tela.

Stručnjaci savetuju roditelje da izmere rančeve – napunite ranac i stavite ga na vagu. Mali prvačići ne bi smeli da nose rančeve teže od tri kilograma.

Pravilno spakovan ranac je od velike važnosti. Česta je pojava skiloze, iskrivljenost kičme u stranu. Statistika je pokazala da je tri puta zastupljenija kod devojčica, isto kao i kifoza kod dečaka – kičma iskrivljena unazad.

Ranac mora biti od čvrstog materijala, sa čvrstim dnom bez jakih ivica i sa obloženim leđnim delom. Obavezno da se nosi na oba ramena i da knjige budu pravilno raspoređene, od većih ka manjih, iz pravca bližeg leđima.

Deformiteti i poremećaji kičme počinju u najmlađim danima. Posledice se javljaju kasnije u životu u vidu ozbiljnih oboljenja kičmenog stuba, išijalgije, poremećaja vratne i lumbalne kičme, kao i degenerativnih bolesti.

Statistika je pokazala da čak 66 odsto đaka ima deformitet kičme.

05/09/2018 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments