Kako stvoriti dobru naviku učenja kod osnovaca?

02/02/2018 12:17

Kako stvoriti dobru naviku učenja kod osnovaca?

Napraviti dobru naviku kod deteta da na vreme uči može biti izuzetno teško, ali imajte na umu da je prvi dodir sa učenjem osnova za dalje školovanje.

Odlaganje obaveza i kampanjski način učenja smo prolazili svi i tek kada dođe do tog momenta, shvatili smo da to baš i nije bila dobra ideja. Kako biste svoje dete poštedeli ove muke da uči na svojim greškama, poslušajte naredne savete.

Napravite plan

Sedite sa detetom svaki dan i saznajte koje obaveze ima u narednom periodu. Ukoliko ima nekoliko kontrolnih zadataka te nedelje, isplanirajte učenje u skladu sa vremenskim rokom i težinom samog predmeta.

Radna atmosfera

Pripreme za učenje podjednakos u važne kao i samo učenje. Neka radni prostor bude dobro osvetljen i provetren. Takođe, potrudite se da nema ometača pažnje kao što su buka, televizor i Internet.

Vreme za učenje

Neka deca bolje funkcionišu ujutro, dok druga lakše uče uveče. Saznajte navike svog deteta i u skladu sa tim isplanirajte vreme učenja.

Pauze

Višesatno učenje bez prestanka neće imati nikakvog efekta. Zato, posavetujte dete da pravi česte kratke pauze. Čak i kratka šetnja može pozitivno da utiče na raspoloženje i produktivnost.

Preslušavanje

Nakons vake pređene lekcije, preslušajte dete i saznajte koliko je naučio/naučila.

Budite podrška

Stavite detetu do znanja da može uvek da vas pita za savet, kao i da vam se obrati ukoliko mu/joj nešto nije jasno. Ukoliko ni vi nemate rešenje, posavetujte se sa rodbinom, prijateljima ili pomoć potražite od sigurnih izvora, enciklopdeija i knjiga. Zanimljivo je da postoji tendencija uvođenja gejmifikacije čak iu ovaj segment, naime, poznati programer online igara počeo je stvarati prototip koji može utjecati i poboljšati sve ove funkcije, o kojima se govori u ovom članku.

Bez pritiska

Retko ko dobro funkcioniše pod pritiskom, zato nemojte da očekujete previše. Naučite koje su sposobnosti vašeg deteta i gde su mu granice i vodite se time. Čak i ako, uprkos učenju, dobije lošu ocenu, ne dramite. Popraviće se sledeći put.

02/02/2018 12:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments