Šta se krije iza grickanja noktiju i sisanja palca?

06/08/2022 14:39

Šta se krije iza grickanja noktiju i sisanja palca?

Sisanje palca, grickanje noktiju i uvrtanje pramena kose predstavljaju uobičajene radnje kod dece koje kratko traju, međutim ukoliko se pojave u kasnijem uzrastu ukazaće na određene probleme u razvoju kod dece. 

Iza ovakvog ponašanja mogu stajati različiti razlozi.

Navike koje ukazuju na uznemirenost?

Deca se mogu ponašati ovako iz dosade, radoznalosti ili iz želje da oponašaju druge. Ponekad, ovakvo ponašanje ukazuje na određenu uznemirenost.

Sprovedena istraživanja su pokazala da deca koja imaju razvijenu jednu od ovih navika pokazuju povišen nivo uznemirenosti u svakodnevnom životu. Navike su često način umirivanja u slučaju određene izazovne situacije.

Prema mišljenju stručnjaka, ne treba brinuti ukoliko dete obavlja ove radnje nesvesno, a pritom se ne povređuje. To se uglavnom dešava u slučaju stresnih situacija. Oni će prestati sa takvim ponašanjem do 16. godine. U pitanju je njihov način suočavanja sa anksioznošću i promenama, tokom razvoja.

Posebnu pažnju treba obratiti na dete ukoliko nije imalo nijednu sličnu naviku, a one se jave u kasnijem periodu, odnosno nakon četvrte godine. Vrlo je verovatno da je uzrok neki stresan događaj ili više njih koji su pokrenuli ovakvo ponašanje. Pokretači mogu biti promene kao što su preseljenje, promena škole, razvod roditelja i druge promene.

Kako pomoći detetu da se reši ovih navika?

Dete nemojte kažnjavati

Potrudite se da ne vičete, ne napadate i ne udarate dete u slučaju da gricka nokte ili sisa prst. Ovakav način “rešavanja” situacije, može samo pogoršati situaciju. Iako se navika izgubi, uznemirenost će ostati. Moguće je da će dete u tom slučaju pronaći novi način umirivanja.

Uzroci

Nemojte se baviti simptomima nego uzrocima. Naime, postoje razne metode odvikavanja dece od ovih radnji, koje primenjuju roditelji, poput stavljanja detetovih prstića u ljut začin ili gorak namaz. Stručnjaci napominju da su u pitanju loše metode i da je potrebno otkriti uzrok detetove uznemirenosti. Razgovarajte sa detetom.

Zamenite naviku

Na nežan i empatičan način upozorite vašeg mališana da mu je prstić u ustima. Pitajte ga o čemu razmišlja kada to radi i kako se oseća. Dogovorite se šta bi moglo da radi umesto toga, da zajedno pronađete način koji mu može bolje koristiti. Ponudite mu zagrljaj kao vid utehe.

06/08/2022 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments