Naučno dokazani saveti za odgajanje srećnog i uspešnog deteta

12/03/2018 11:19

Naučno dokazani saveti za odgajanje srećnog i uspešnog deteta

Vaspitanje dece nikada nije bio lak zadatak, a svaki roditelj za cilj ima da odgoji srećno, kulturno i uspešno dete. U nastavku pročitajte savete psihologa kako odgajati srećno dete.

Saveti za vaspitanje

1. Neka dete raste u okruženju u koje se oseća voljeno i vredno. Budite velikodušni sa zagrljajima, izlivima ljubavi. Budite strpljivi, puni razumevanja i pozitivnog stava. Kada dete pogreši objasnite mu zašto je ta greška loša. Ovo će kod deteta stvoriti želju da razvija zdrave veze sa okolinom.

2. Budite primer. Studije su pokazale da roditelji imaju mnogo veće emotivni i moralni uticaj na dete nego što se pretpostavljalo. Dete gleda i uči od vas.

3. Fokusirajte se na to da dete stvori otpornost da izađe na kraj i sa uspehom, ali i sa neuspehom. Kada dete uradi nešto dobro, pohvalite ga, jer ćete tako uticati na zdravi nivo samopouzdanja. Ipak, kada dođe do riskantne situacije, objasnite mu sve faktore rizika i probleme koji mogu da nastanu.

4. Fokusirajte se na fizičko zdravlje svog deteta, pravilnu i izbalansiranu ishranu, navike i fizičku aktivnost. Ovo su ključni faktori zdravog života.

5. Podržavajte kreativne igre, koje utiču na razvijanje mozga i jačaju međuljudske odnose. Ukoliko dete ima bujnu maštu, negujte je, neka vam priča priče ili neka crta.

12/03/2018 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments